středa 27. května 2015

Pojištění na ferraty

Je pozdní večer (máj či září, to je jedno), u počítače ladíte poslední drobnosti skvěle vychytaného a naplánovaného víkendu na ferratách. Za vámi se ozve maminka/babička/partner(ka)/kamarád(ka): „Hlavně na sebe dávej pozor!“ „A kruciš, pojištění!“ může (ale zpravidla nemusí, protože na to myslíte samozřejmě dopředu) vás napadnout…
 

Ale které zvolit?


Zajištěné cesty jsou sice z podstaty svého názvu zajištěné cesty, ale kromě samotného za-jištění bychom po-jištění určitě neměli podceňovat. Úrazy se ani tomuto sportu nevyhýbají. Pohybujeme se ve skalním terénu, často vysokohorském, a je jednoduché podlehnout mámení ega, které nám našeptává, že když už tu jsme, měli bychom jít dál, výš, obtížněji.

Je skvělé, že jak ubývá vyznavačů ferratových aktivit bez pořádného vybavení, tak i postupně vymizel zvyk vyrážet na zajištěné cesty bez pojištění. Jeho výběr ale nelze podcenit – zajištěné cesty, stejně jako skalní lezení a horolezectví, jsou pojišťovnami řazeny mezi rizikové sporty, na které se nevztahuje cestovní pojištění v základním rozsahu.

Samozřejmě pokud ferraty a hory obecně patří mezi vaše koníčky, kterými trávíte hodně času a zároveň se nepohybujete jen v českém prostředí, je určitě naprosto nejvýhodnější stát se členem spolku Alpenverein Österreich (Rakouský alpský spolek). Alpenverein nabízí svým členům výborné pojištění a některé rakouské sekce přijímají i členy ze zahraničí. Členství se platí na 1 rok, navíc spolek poskytuje různé slevy pro rodiny, sociálně znevýhodněné skupiny atp., a nespornou výhodou je sleva na všech horských chatách, které Alpenverein spravuje a také na dalších, kde je tato sleva domluvená. Alpenverein Österreich (ÖAV) úzce spolupracuje se spolkem v Německu (Deutscher Alpenverein, DAV) a také se švýcarským spolkem (Schweizer Alpen-Club, SAC), slevy na chatách získáte i tam, případně i v jiných alpských zemích (Itálie, Slovinsko). Výše maximálního pojistného plnění je různá pro jednotlivé formy pomoci (záchrana, ošetření, transport, právní ochrana ad.), pojištěni jste nejen při samotných volnočasových aktivitách, ale i na cestě za těmito aktivitami. Za cca 1600 Kč za rok máte tedy kvalitní pojištění vhodné na všechny horské disciplíny včetně ferrat a nemusíte večer před odjezdem studovat podmínky vašeho narychlo zvoleného pojištění :) Členství v ÖAV bez problémů zprostředkuje několik českých firem, stačí zadat do vyhledávače.

Všeobecné pojistné podmínky pojištění Alpenverein najdete zde, v češtině pak zde.

Pokud lze vašich pár krátkých cest do Rakouska spočítat na prstech jedné ruky, je možné sáhnout do standardní nabídky komerčních pojišťoven a pojistit se krátkodobě zde.


Zkusili jsme jen tak pro zajímavost srovnat, jak na tom pojišťovny českého trhu s pojištěním ferratového sportu jsou, a nasimulovali jsme následující situaci:

Chceme cestovní pojištění pro jednoho lezce, který se bude od pátku do neděle pohybovat na zajištěných cestách obtížnosti D. Chceme jednorázové cestovní pojištění se zahrnutím základního pojištění léčebných výloh (včetně repatriace).

Zde jsou výsledky:

Allianz pojišťovna, a. s.

U této pojišťovny zájemce o zajištěné cesty moc nepochodí. Ferraty nejsou nikde jmenovitě vypsány a horolezectví je uvedeno jako nepojistitelné. Takže sem za pojištěním zamiřte, třeba až se budete chtít pojistit na vzpírání :-) 

http://www.allianz.cz/public/af/64/95/33395_94415_Cestovni_pojisteni_sporty.pdf 


AXA pojišťovna a.s. 

U pojišťovny AXA mají ferraty rozděleny do tří kategorií: 
•    via ferraty stupně obtížnosti A jsou řazeny mezi běžné sporty, které nenavyšují základní sazby.
•    via ferraty stupně obtížnosti B a C řadí mezi rizikové sporty, ke kterým je 100 % přirážka
•    a konečně via ferrata stupně obtížnosti D, E řadí mezí extrémní sporty, které jsou pojistitelné s 200 % přirážkou.


Modelový víkend na ferratách vyjde cestovní pojištění s připojištěním jednoho lezce aktuálně na 158 Kč (pojištění léčebných výloh je ve výši 1 500 000 Kč).
 

https://www.axa.cz  

 
Česká pojišťovna a.s.

Česká pojišťovna zahrnuje ferraty do běžných turistických sportů a nerozlišuje je podle obtížnosti. Stačí tedy vybrat „balíček“ zaměřený na turistiku (ostatně žádný zásadní rozdíl mezi jednotlivými nabízenými balíčky jsme nenašli), odklikejte vše, co nepotřebujete – původní nastavení je se všemi připojištěními, a dostanete se na cenu 100 Kč (pojištění léčebných výloh je ve výši 3 000 000 Kč).

Tabulka sportů je zde: https://www.ceskapojistovna.cz/documents/10262/50007/cleneni-sportu.pdf


Generali Pojišťovna a.s.

Zde nesmíte zapomenout zakliknout „sportovní činnost“. Není-li sjednáno sportovní připojištění, pak se pojištění vůbec nevztahuje na ferraty, a to bez rozlišení obtížnosti. 

Modelový víkend na ferratách vyjde cestovní pojištění s připojištěním jednoho lezce aktuálně na 76 Kč (pojištění léčebných výloh je ve výši 3 000 000 Kč).

http://www.generali.cz/soubory/7VJBJR/cestovni2014.pdf (článek 7, strana 11 pojistných podmínek – pouze zde je o ferratách zmínka)


Kooperativa pojišťovna, a.s.

Tato pojišťovna má sice také „Pojištění sportovních činností“, které doplní běžné sporty právě třeba i o ferraty, ale pozor – v poznámce je: via ferrata max. do stupně C včetně. Což už je hodně omezující.
 

Modelový víkend na ferratách vyjde cestovní pojištění s připojištěním jednoho lezce aktuálně na 108 Kč (pojištění léčebných výloh je ve výši 3 000 000 Kč, ale na náklady na zásah horské záchranné služby 200 000 Kč).

https://insure.koop.cz/CestovniPojisteni/


UNIQA pojišťovna, a.s.

Uniqa má ferraty obtížnosti A zahrnuty v základním pojištěním a ferraty B-D mezi nebezpečnými sporty. O stupni obtížnosti E není zmínka, s největší pravděpodobností je řadí do nepojistitelných sportů, kam patří i horolezectví.

Modelový víkend na ferratách vyjde cestovní pojištění s připojištěním jednoho lezce aktuálně na 211 Kč (pojištění léčebných výloh je ve výši 5 000 000 Kč).


http://www.uniqa.cz/repository/media_cnt/UNIQA-Czechia/Seznam_sportu_2014_hcm0057373.pdf


***


Výše uvedený výběr berte prosím jen jako pokus zjistit, jak jednotlivé pojišťovny přistupují k pojištění cest za ferratami. Nebrali jsme v úvahu různé limity plnění, slevy a jiné nabídky, které mohou výslednou sumu u každé pojišťovny ovlivnit. V každém případě je ale namístě se před sjednáním cestovního pojištění pořádně zamyslet a nevybrat první, které na nás vyskočí v internetu. Ať se nedostanete do situace, kdy prosíte spolulezce ať vás z ferraty stáhnou a poponesou do údolí, abyste mohli tvrdit, že se vám to zranění stalo v kempu při fotbale či u petanque :-)

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Modelový příklad mi u Generali vyšel na 174 Kč.

    OdpovědětVymazat
  3. AXA už má změnu, obtížnost B-E je v kategorii rizikových sportů, tzn. se 100% přirážkou
    https://www.axa-assistance.cz/CMSPages/AxaAssistance/Handlers/Pripojisteni_rizikovych_sportu?site=DynamicFile.ashx&fileType=SportsInfo&sessionId=23e3b847-0baf-4696-b7db-0aa95d4eac58

    OdpovědětVymazat
  4. Já pro cestovní pojištění využil službu srovnávače http://www.porovnej24.cz/cestovni-pojisteni . Ferraty jsou brány jako rizikový sport, a některé je ani nepojistí, proto je fajn číst detail k produktům. Jinak nejlepší varianta na 3 dny mi vyšla Union pojišťovna za 104 Kč.

    OdpovědětVymazat
  5. Chybí mi tu ve výčtu jedna z nejlepších variant, a sice cestovní pojištění u ERV.

    OdpovědětVymazat
  6. ČZPZ, která má pojištění Allianz, má pojištění rizikových sportů včetně vysokohorské turistiky do 4 000 m n.m. včetně cest zajištěných lany a žebříky, což je logicky i ferrata (železná cesta). Dohadování asi bude jen o tom, kde končí ferrata a začíná nepojistitelné horolezectví

    OdpovědětVymazat
  7. Allianz normálně na ferraty do obtížnosti C pojišťuje! Nepoškozujte jméno pojišťovny, které se dá jako jedné z mála u nás ještě věřit.

    OdpovědětVymazat