středa 13. května 2015

Hohe Wand – vzdušné hřiště pro pokročilé

Je nám jasné, že jakmile jste si přečetli naše tipy na ferraty pro začátečníky v Raxalpe a hned je i vyzkoušeli (viz Raxy – ferratové eldorádo pro začátečníky), nedá vám to a rádi byste přídavek. Máte ho mít :-) 


Pokračování pro pokročilé nemusíme hledat moc daleko. Hohe Wand – vápencová stolová hora nedaleko Vídně nabízí ferratové vyžití, akorát tak na víkend. 

Hohe Wand se nachází asi 50 km jihozápadně od Vídně. Jde o malou náhorní plošinu, na které se nachází přírodní park Naturpark Hohe Wand. Oblast je hojně využívána k rekreaci, o víkendech tu lze potkat spoustu turistů, rodinek s dětmi, lezců a také ferratistů. 

Zajištěných cest je zde relativně velké množství na malé ploše, většina z nich je však nižší obtížnosti (A, B). Navíc jsou často velmi krátké a jen za nimi sem smysl moc jezdit nemá (krátké cvičné ferraty tu však jsou také, např. Währingersteig nebo Steirerspur, obojí v obtížnosti C, pro začátečníky naprosto ideální). Dokonalou zábavu tu však najdou lezci, kteří se už cítí na vyšší obtížnost, ale zároveň se nechtějí pouštět do náročných vysokohorských akcí nebo v horách není hezké počasí. Předkládáme vám výběr zajištěných cest na Hohe Wandu pro labužníky – jde o kousky, které potěší každého pokročilého ferratistu (nic pro začátečníky) a zajistí pěkný sportovní zážitek během jediného víkendu.

První den:

Ve východní části masivu, kousek od obce Grünbach am Schneeberg, se nachází relativně nová cesta Gebirgsvereins Klettersteig klasifikovaná jako obtížnost D. Ferrata je moc pěkná a příjemná, její popis a přístup k ní najdete na našich stránkách zde. Cesta vám zabere 40 minut (pokud jste na ferratě sami nebo s malým množstvím lidí), ale i 1,5 hodiny (v případě pěkného počasí a davů před vámi). 



Sestup a návrat zpět lze zrealizovat po žlutě značené cestě Wagnersteig. Od konce ferraty se vydejte doleva k chatě Wilhelm Eichert-Hütte. Je to vhodné místo k odpočinku a nabrání sil. Wagnersteig začíná před ní na okraji srázu a jištění už na něj nebudete potřebovat. Návrat po něm k autu zabere asi 30 minut. 

Pokud se cítíte tak akorát rozcvičeni na další pikantnost obtížnosti D, nevracejte se po sestupu Wagnersteigem zpět k autu, ale podél skály se vydejte po modré značce opět jakoby k začátku Gebirgsvereins Klettersteig. Tentokráte ale pokračujte po malé stezce pořád dál nahoru. 

Po chvíli natrefíte na začátek cesty Wildenauersteig (D). Tato zajištěná cesta je hodně specifická. Tvoří ji množství kovových kramlí, u nichž však není žádné průběžné lano na jištění. Jistit se musíte vždy přímo do kramle. Výhodu budou mít majitelé jistícího setu s elastickými popruhy, kterým to často vyjde tak, že jednu karabinu budou mít zacvaknutou a druhou si v klidu přecvaknou. Jistící sety s pevnými popruhy často z kramle na kramli nedosáhnou (pozor na to!). 


Další zajímavostí je svislá jeskyně, kterou se prolézá. Je to velmi pěkné zpestření lezení a zároveň oříšek pro ty, kteří si na tuto cestu vezmou batoh (větší než malý). S ním se prolézá závěrem jeskyně velmi obtížně, a pokud vám nepomůže kamarád nad vámi, který batoh převezme, je pak ideální ho vytáhnout na smyčce za sebou. 

Tyto odlišnosti dělají z této jinak docela krátké cesty (cca 100 převýšení a asi 45 minut lezení) bonbónek, který si budete dlouho pamatovat. Nedoporučujeme tuto ferratu podceňovat: obtížnost je udávaná jako D a na některých místech jsou kramle od sebe docela daleko. Pro psychicky méně otrlé je dobré dojišťovat vlastním lanem. 


Na konci ferraty opět doleva po turistické cestě k chatě Wilhelm Eichert-Hütte a sestoupit po Wagnersteig k autu.

Bližší informace o ferratě v němčině: http://www.bergsteigen.com/klettersteig/niederoesterreich/gutensteiner-alpen/wildenauersteig 

Druhý den: 

Určitě se vyplatí být k sobě upřímný a zhodnotit své síly po první dni. Pokud už jich moc nezbývá, není od věci se věnovat turistice nebo si vybrat méně náročnou zajištěnou cestu v okolí – buď některou z krátkých přímo zde na Hohe Wandu nebo stojí za to si popojeďte na nedaleký Turecký hrad.

Pokud se naopak cítíte a počasí vám přeje, nenechte si ujít vyhlášenou cestu HTL Steig (E). Tato cesta se udává v obtížnosti E (převážná většina cesty je však hodnocena stupněm D) a přestože nejde o úplně extrémní záležitost, umí potrápit a nejeden lezec z ní byl nucen se vrátit. Máte-li však dost sil, rozhodně se do toho pusťte, stojí to zato.



HTL Steig se nachází mezi obcemi Maiersdorf a Stollhof. Zaparkovat můžete v kempu (viz dále) nebo o 400 metrů dál v první ostré pravotočivé zatáčce (na cestě se vybírá mýtné). Z parkoviště se vydejte směrem k cestě Völlerin (tudy budeme sestupovat). Po louce do kopce a pak doprava podél skal. Začátek není nijak výrazně značen, takže se dobře dívejte a hledejte ocelové lano :-) 



Start cesty vede přes ukloněnou a uklouzanou plotnou. Chvíli po ní přichází rozřazovací úsek - sice malý, ale přeci jen převis, bez pořádných opor na nohy a s nutností přecvakávat i v méně příjemných místech. Hodnocen je D/E a je to nejtěžší místo této cesty. Kdo má tady problém, ať v klidu z cesty ustoupí – nebude sám. Ani po tomto místě nepřijde dlouho žádné vyloženě odpočinkové místo - následuje pořád ještě dost silový komín s obtížností D. V podstatě celá první půlka je obtížnostně dost vyrovnaná. Po malém odpočinku následují dva lehčí úseky s chodeckými přestávkami. Potom je místo kde si můžete vybrat. Nezmaři zamíří mírně doleva nahoru na cestu Blutspur, což je sousední krátká ferrata hodnocená obtížnosti E (dobře zvažte síly!), ostatní pak pokračují doprava po HTL. Cíl již není daleko, ale lezce ještě čeká poměrně obtížný exponovaný travers (přeci jen už málokdo má dostatek síly v rukách) a závěrečný výšvih. To vše již za doprovodu obdivných pohledů od turistů z vyhlídkové plošiny Skywalk. Výstup většinou zabere asi 2 hodiny. Ferrata je opravdu výživná (a pěkná), je tedy potřeba mít na nic dostatek elánu. 


Sestup se pak dá nejpříjemněji realizovat chodníkem Völlerin (od konce ferraty doleva). Je značen obtížností A, ale jištění již není třeba. Nebo lze pro zpestření použít variantu Frauenluckensteig, obtížnost B (ani tady ti co zvládají HTL, již nemusí používat jistící sety – průběžné lano zde není). Na této cestě vás čeká příjemné překvapení ve formě prolezení svislou jeskyní osazenou žebříkem a slézání kolmé stěny po kramlích. Na celém Hohe Wandu se pak můžete setkat také s kozorožcem alpským, kterých se zde několik úplně v klidu potuluje :-) Ať už si vyberete kteroukoliv stezku, sestup zabere asi 45 minut. 


Bližší informace o ferratě v němčině: http://www.bergsteigen.com/klettersteig/niederoesterreich/gutensteiner-alpen/htl-steig-klettersteig

Výše uvedené cesty jsou vybrány pro pokročilé lezce. Samozřejmě je v případě potřeby můžete zkombinovat s lehčími ferratami na Hohe Wandu nebo doplnit z nabídky v blízkém pohoří Raxalpe

Doporučené a nutné vybavení:

Samozřejmostí je helma, sedací a prsní úvazek a ferratový brzdící set s dvěma karabinami určenými pro ferraty (jsou označeny písmenem K). Ke zvýšení komfortu lezení se budou hodit buď rukavice na ferraty, ale klidně je nahradí i cyklistické rukavice bez prstů. Nezapomeňte si vzít dostatek pití – za pěkných dnů se do stěny opírá slunce a to pak hlavně na HTL Steigu stojí zato :-)
A nezapomeňte se pojistit - váháte-li, jaké cestovní pojištění je pro vás nejlepší, podívejte se na náš článek na toto téma.


Kudy tam:
Po A2 z Vídně směr Graz. Pokud míříte za námi popisovanými cestami, vyplatí se sjíždět na 44 km (Wiener Neustadt-West).

Příjezd směr zajištěná cesta Gebirgsvereins Klettersteig:

Po sjezdu na 44 km pokračujte doleva po cestě číslo 26 směr Puchberg am Schneeberg. V Grünbachu těsně za kostelem zahněte doprava a stoupejte po úzkých silničkách. Držte směr Pension Seiser Toni. Těsně před penzionem je parkoviště (N 47°48'21.9" E 016°00'30.4").

Příjezd směr kemp:
Pokud vyrážíte již v pátek po práci, míříte zřejmě do kempu. Jeďte tedy po cestě B26 na Weikersdorf, pak po L87 na Winzendorf a pak se propleteme přes Gaaden a Stollhof. Ve vesnici Stollhof se vydejme směrem k náhorní plošině Hohe Wand a kousek za stanovištěm pro výběr mýtného (cca 500 m) je kemp Hohe Wand Blick.

Kemp Hohe Wand Blick:
Kemp je samoobslužný, předpokládá se samozřejmá slušnost – ubytovaný si vyplní kartu ubytovaného sám, peníze (12 EUR/1 místo pro stan) vloží do obálky a tu zalepenou hodí do schránky. Ačkoliv je v kempu inzerováno pouze 8 stanových míst, ve skutečnosti to tu o hezkých víkendech vypadá jako při obléhání Brna Švédy :-) 



Doporučené mapy:
  • Kompass 210, Wiener Hausberge (Hohe Wand, Schneeberg, Rax, Semmering, Bucklige Welt, Murtzal)
  • Freytag & Berndt WK 012 Hohe Wand – Piestingtal – Gutenstein, 1:50.000

Počasí:
Prostudujte si dobře počasí a v případě hrozících bouřek či srážek do cest nenastupujte nebo podle toho uzpůsobte vstávání :-). Předpověď počasí naleznete například zde: http://www.yr.no/place/Austria/Lower_Austria/Hohe_Wand/

 
Tyto doporučené zajištěné cesty mohou být v závislosti na počasí lezitelné přibližně od dubna do října.

6 komentářů:

  1. Cesta HTL Steig je od roku 2016 zavrena !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je normálně otevřená, kdyby někdo přemýšlel

      Vymazat
    2. SUPER Díky za info

      Vymazat
  2. Wildenauersteig je perfektni ferrata s nekolika zajimavymi misty. Ovsem jedinci mensiho vzrustu (do 160 cm) budou mit problemy dosahnout na par kramli behem cesty - vlastní zkušenost. Takze bud mit nad sebou kamarada, ktery povytahne za ruku, a nebo se spolehnout na skalni chyty a stupy.

    OdpovědětVymazat
  3. Super kombinacia si dat Gebirgsvereins a Wildenauersteig. Narocnost C/D a kazda uplne ina. Dakujeme za super info v clanku.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za článek, o víkendu vyrážíme podle doporučení.

    OdpovědětVymazat