středa 31. července 2013

Erlebnisklettersteig Gemmi - obtížnost C


Stručná charakteristika: Fantastická, hravá, adrenalinová, výhledová, parádní… to všechno jsou přívlastky, které na tuto ferratu stoprocentně sedí. Jde o novou středně těžkou cestu přímo v průsmyku Gemmipass spojující Wallisské Alpy a Bernské Alpy, u níž je zapotřebí absolutní odolnost vůči závratím.


Příjezd a parkování: V obci Leukerbad lze zaparkovat auto na placených parkovištích (nejblíže cíli je parkoviště přímo u lanovky nebo cca o 200 m níže u sportovní arény a kempu). Pokud vám nevadí projít se obcí, lze nechat auto na malých parkovištích u cesty pod Leukerbadem (počítejte pak s cca 2,5 km do kopce k lanovce či nástupu na turistickou cestu).


Přístup: Ferrata začíná přímo v průsmyku Gemmi u staré budovy hotelu (nyní ruiny), tedy asi 2 minuty chůze od lanovky z Leukerbadu na Gemmipass. Cestička k ferratě je značená, ale v podstatě stačí sejít k bílé budově starého hotelu (trochu strašidelně působící v té švýcarské dokonalosti :-)). Vzadu za budovou začíná ferrata dlouhým lanovým mostem – nelze přehlédnout. Nahoru se lze tedy dostat lanovkou (zpáteční jízdenka 30 CHF, stav 2013) nebo pěšky klikatou cestou nahoru (taky příjemné, ale nutné počítat s převýšením cca 900 výškových metrů).


Výstup: Už samotný nástup na ferratu vzbudí totální nadšení a vyplaví hromadu adrenalinu. Je totiž nutné přejít 65 m dlouhý lanový most, který se ve větru příjemně houpe. :-) Toto je zároveň rozřazovací atrakce – kdo most zvládne, může si pak vychutnat i další hrátky. Cesta sama o sobě není náročná – jedná se nejdříve o sestup, pak traverz po skále pod lanovkou s možností úniku z ferraty a závěrečný výstup zpět na náhorní plošinu průsmyku. Zato psychiku potřebujete odolnou – po chvíli přicházejí volně zavěšené špalky či dřevěné houpačky, po nichž je nutné přejít, 20 metrů dlouhý drátěný žebřík, který se otočí o 540 stupňů, síť, dřevěné lávky, další lanový most, žebřík s výhledem přímo pod sebe… to vše v expozici cca 300 metrů. Po cestě se na vás dívají cestující z lanovky a vždy vás obdivují! :-) Možnost úniku je po výlezu z točitého žebříku, který končí přímo u vyhlídkové plošiny u lanovky – zde nezahnete k síti, ale vylezete až na plošinku.

Cesta zabere minimálně 2 hodiny. Pokud stihnete, pokochejte se občas výhledem na jih :-) K vidění jsou opravdové skvosty – Mont Blanc či Matterhorn nevyjímaje.


Na cestu nastupujte jen v nedeštivém, suchém a nevětrném počasí.
 

Sestup: Ferrata končí kousek nad lanovkou, zpět tedy opět lanovkou nebo po svých značenou stezkou do Leukerbadu.
Ideální sezóna: Ferrata je otevřena od července do září či října, záleží na sněhových a povětrnostních podmínkách. Aktuální situaci vždy dopředu zjistěte! Viz stránky https://sites.google.com/site/viaferrrata nebo informační centrum v Leukerbadu.


Vlastní hodnocení: Skvělá atrakce, která potěší především zkušené ferratisty – ti se na ní doslova vydovádějí. Začátečníkům bude působit celkem dost potíže, je totiž potřeba mít absolutní odolnost vůči závratím a chuť do více či méně akrobatických kousků. Ve spojení s koupáním v leukerbadských termálech dokonalost sama. :-)


Zajímavé tipy v okolí
Odkazy:
Doporučujeme:
Ferratám ve Švýcarsku je věnován i náš nový vymazlený ebook "Nejlepší ferraty Švýcarska".

http://pruvodcenaferraty.cz/

1 komentář:

  1. Skvělý popis dobrodružné ferraty na trase z Walliských Alp do Bernských Alp! Popis trasy a informace o parkování a dostupnosti jsou velmi užitečné. Vaše popisy toho, co čeká na ty, kteří se chystají tuto ferratu absolvovat, jsou obzvlášť vzrušující - výbuch adrenalinu, žebříky, mosty a pražce visící ve vzduchu, to vše vypadá jako skutečná výzva pro dobrodruhy. Dobrá rada ohledně výběru dne pro výstup, to je důležité mít na paměti, aby se předešlo případným neštěstím. Díky za skvělé informace o této ferratě!

    OdpovědětVymazat