neděle 1. června 2014

Eggishorn Klettersteig - obtížnost B/C


Stručná charakteristika: Milá cesta s impozantními výhledy v blízkosti největšího alpského ledovce Aletschgletscher. Ferratu plnohodnotně doplní parádní turistický program a na dlouhé lanové mostky budete dlouho vzpomínat.



Příjezd a parkování: Nejjednodušší je přijet do městečka Fiesch (silnice č. 19, z Furkapass směr Brig) a zaparkovat u lanovky na Fiescheralp a Eggishorn.

Přístup: Zajištěná cesta začíná až téměř u vrchní stanice lanovky na Eggishorn. Jsou tedy dvě možnosti – buď vyjet lanovkou do stanice Eggishorn, nebo do jen do přestupní stanice Fiescheralp a vystoupat nahoru pěšky. Cesta pěšky z Fiescheralp je příjemná, jedná se však o 710 m převýšení (cesta pěšky přímo z Fiesche je možná také, ale připravte se na 1800 metrů převýšení :)). U stanice lanovky Eggishorn se vydejme doleva (směr ukazuje také cedulka „Klettersteig) a po chvilce mírného klesání (cca 10-15 min.) po cestě (která v zimě slouží lyžařům) dojdeme k začátku ferraty. Zde se lze pohodlně nasoukat do výstroje a vyrazit.


Výstup: Cesta ze začátku nevypadá na nějaký velký adrenalin. Pěkné výhledy, to ano, ale travnatá stezka zajištěná lanem moc endorfinů nevyplaví. To se záhy změní – nastupuje klasický postup po skále a lahůdka číslo jedna. 30 m dlouhý „žebříkový“ mostek už vykouzlí úsměvy a radost z „akčního“ kletrštajgu je tu. Zatím se pohybujeme po skále horizontálně a vlastně traverzujeme skálu pod stanicí lanovky. Výhledy jsou ale krásné a místy nás ochladí zákoutí se zbytky sněhu. Lahůdku číslo dvě představuje 40 metrů dlouhý most tvořený jedním lanem pod nohama a dvěma průběžnými. Klasická ferratová radovánka, které však její délka hodně přidá na atraktivnosti. Pod námi dlouho nic, nad námi lanovka a naši fanoušci. Udržme balanc a zamávejme – jsme rázem za hrdiny :) Most lze obejít, takže začátečníci a ti, jimž houpající se kratochvíle nedělá zrovna nejlíp, jsou zachráněni. Nějak se však musíme dostat zpátky na stanici lanovky, takže za chvíli začíná stoupání. Unavení lezci mají těsně před výstupem nahoru možnost sejít po suťovisku na stezku vedoucí z Eggishornu do Fiescheralp, ostatní se pustí po skobách a kramlích vzhůru. Lezení je příjemné, vede přes několik vrcholků, na jednom z nich je i lanovka (uzamčená a určená jen pro použití s horským vůdcem) a za chvíli jsme na stanici lanovky. Překonali jsme 300 výškových metrů a celá ferrata trvá cca 2 hodiny.


Sestup: Cesta končí přímo u stanice Eggishorn, je tedy možné sjet dolů opět lanovkou nebo sejít pěšky do stanice Fiescheralp a odtud lanovkou do městečka Fiesch. Při cestě dolů pěšky velmi doporučujeme jít přehradě Märjelen-Stausee, kde je to nejen pěkné, ale vede odtud pak unikátní cca 1 km dlouhý tunel až ke svážnici, která míří přímo do Fiescheralp. Z Fiescheralp lze jít také pěšky dolů do Fiesch, ale je to téměř 1200 výškových metrů, takže lanovka se více než hodí.

Ideální sezóna: červen – září

Vlastní hodnocení: Příjemná cesta, která svou konstrukcí není nic závratného, ale ty mostky stojí zato :-) Navíc navštívíte-li tuto část Švýcarska, nelze prostě vynechat návštěvu známé Aletscharény, která v zimě slouží lyžařským nadšencům, v létě však nabízí krásné turistické výlety v čele s neuvěřitelným ledovcem Aletschgletscher, který je svou rozlohou největším alpským ledovcem. Nejlepší rozhled je přímo z vrcholu Eggishornu (2926 m.n.m.). Při dobré viditelnosti jsou vidět Jungfrau, Mönch a Eiger jako na dlani a vůbec všichni další velikáni v okolí na severu, východě, jihu i západu. Jde tedy o dokonalé spojení výletu za poznáním a adrenalinové atrakce.




Zajímavé tipy v okolí
Na vrcholu Eggishornu se připravte na poměrně velký nával turistů, kteří si sem vyjedou lanovkou a zase sjedou. Nedejte se odradit – míst na kochání je tu opravdu hodně. Máte-li více času, lze se vydat stezkou nad ledovcem, která patří na seznam přírodního dědictví UNESCO, směrem na Bettmeeralp a Riederalp, případně ke stanici lanovky Bettmeerhorn.

 Odkazy:
Doporučujeme:
Ferratám ve Švýcarsku je věnován i náš nový vymazlený ebook "Nejlepší ferraty Švýcarska".

http://pruvodcenaferraty.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat