pondělí 11. srpna 2014

Drachenwand Klettersteig – obtížnost C (C/D)

Stručná charakteristika: nepříliš těžká zajištěná cesta na velice atraktivní kopec Drachenstein (1 060 m.n.m.) v Rakousku na severním okraji Solné komory – tedy v přívětivé vzdálenosti od ČR.




Příjezd a parkování: příjezd ke kopci je velmi jednoduchý – z dálnice A1 se odbočí na sjezdu Mondsee (číslo 264) do stejnojmenného města a pokračuje se po silnici číslo 154 na jih do vesničky St. Lorenz. Po vjezdu do obce vás navede značení na Gasthof Drachenwand. Kousek před tímto hostincem je parkoviště.

Přístup: následujte rozcestník u hospody s ukazatelem na Drachenwand. Cesta se stáčí doleva a brzy vás dovede k lesní kapličce. Kousek za ní je již umístěna směrovka přímo na klettersteig. Přístup pod stěnu trvá celkově asi 20 minut.


Výstup: na rozehřátí čekají lezce dva žebříky těsně za sebou a pak (pouze při větším množství vody) překročení vodopádu, kde je um nenabrat si do bot :-) Následuje pohodové lezení, kde se střídají části s obtížnosti A – C i s dostatkem míst k odpočinku. Za polovinou se cesta rozděluje – kdo si vybere levou cestu, užije si nejtěžší části klasifikované jako C/D. Kdo naopak odbočí vpravo, ten potká krásný lanový most s pěknou expozicí a za ním lavičku k pokochání :-) Když se obě cesty spojí dohromady, zbývá ke konci už jen nádherný vrcholový hřeben. Jestli jste si dosud mysleli, že cesta nemá s drakem nic společného, tak zrovna na tomto hřebínku můžete mít pocit, že lezete po zádech draka :-) Je to lehká, ale asi nejhezčí část této ferraty. Po níž už následuje vrcholový kříž. Na celou cestu jsou potřeba 2 hodiny.
 

Sestup: sestup je veden po normální turistické výstupové stezce a je dobře značen. Místy je cesta zajištěna lanem či žebříkem, ale není potřeba se jistit. Svižnou chůzí zabere sestup jednu hodinu. Před odchodem z vrcholu se nezapomeňte podívat „dračí dírou“ dolů do údolí. Nachází se kousek za vrcholem vpravo od stezky.


Legenda o „dračí díře“: jedna z místních žen (podle různých legend buď hradní paní, nebo farská kuchařka) měla velmi zlou povahu (například kuchařka i přes zákaz chodila tancovat!) a proto ji jednoho dne odnesl čert. Ten však nezvládl přelet přes skalní stěnu a vyboural v ní okno, které je tam dodnes. (Wundersames Mondseeland, 2006).

Ideální sezóna: květen – říjen.


Vlastní hodnocení: cesta jistě uchvátí svými atraktivními výhledy. Její další výhodou je, že si zde každý užije krásného a nepříliš těžkého lezení – díky převážně volně vedenému lanu dovolí z velké části lézt čistě jen po skále. Toto a snadná přístupnost z ní činí (až) velmi frekventovanou cestu. Její jediná zrádnost spočívá v množství uvolněných kamenů. Takže je třeba si průběžně dávat pozor, aby vám nezůstal nějaký „tutový“ chyt v ruce nebo nechtěně netrefili jiného lezce pod vámi. Drobná výtka pak patří reklamním cedulkám po cestě. Stavba ferraty není levnou záležitostí, ale reklama (špagety, zájezdy, ubytování…) na každém kroku také není to, co lezec na zajištěné cestě očekává.


Zajímavé tipy v okolí
Odkazy:

1 komentář:

  1. Velmi snadno přístupná a alespoň o víkendu velmi frekventovaná ferrata. Výhledy nádhera. Jen ten sestup byl úmornější než jsme čekali :-) Cca v půlce sestupu je možno z vodopádu dobrat vodu.

    M.

    OdpovědětVymazat