úterý 1. července 2014

Raxy – ferratové eldorádo pro začátečníky


Vyzkoušeli jste si pod dohledem statného a schopného instruktora či alespoň zkušeného kamaráda – ferratisty lezení po zajištěných cestách a rádi byste teď sami otestovali své schopnosti? Nechcete jezdit nikam daleko a můžete obětovat jen víkend? Nechcete trhat rekordy a v klidu si vyzkoušet, na co máte a co jsou vaše limity? 

Pokud jste na všechny otázky odpověděli „ano“, pak jste přesně adepti na víkend strávený v pohoří Rax (či Raxalpe) nedaleko Vídně. V následujících řádcích vám předkládáme návrh na víkend proložený příjemnými a lehkými ferratovými kousky, na který vám budou stačit 2 dny.




Slabou hodinku cesty od Vídně se rozkládá náhorní plošina Rax. Toto vápencové pohoří je velmi oblíbené pro svou snadnou dostupnost a skvělé podmínky pro turistiku, skialpinismus, přechody na sněžnicích, horolezectví i slézání zajištěných cest, které zde mají velkou tradici.

Kudy tam?

Po A2 z Vídně směr Graz. Na 57 km (sjezd Seebenstein) odbočit na S6 směr Leoben. Z S6 sjet na 17 km do městečka Gloggnitz a pokračovat po 27 na Reichenau an der Rax. Obcí projeďte dále a pokračujte po silnici číslo 27 dalších 10 km až do obce Kaiserbrunn.


Co tady?
Dříve bývalo v Kaiserbrunnu k dispozici oficiální tábořiště, bohužel od roku 2017 je zrušeno. S ubytováním je to tedy nyní v oblasti složitější. K dispozici je v Kaiserbrunnu penzion s restaurací a od roku 2015 stojí o 2,5 km po silnici č. 27 dál nově postavená chata Weichtalhaus (resp. na místě původní zbořené chaty stejného jména), která splní nároky na komfortnější a přesto cenově dostupné ubytování v pokojích či turistické noclehárně. Navíc zde nově vzniklo malé ferratové hřiště na skále hned vedle chaty s 6 cestami. Je volně přístupné a svou obtížnost si zde najde opravdu každý. Jde proto o ideální místo pro zacvičení začínajícího kamaráda. V Kaiserbrunnu stojí zato prohlédnout si i volně přístupné vodárenské muzeum.


V sobotu (případně v jiný celý den) vás čekají hned tři zajištěné cesty – Alpenvereinssteig (obtížnost B), Kronich–Eisenweg (obtížnost C) a Teufelsbadstubensteig (obtížnost B). Určitě se vyplatí ráno nevyspávat a bez otálení vyrazit co nejdříve na celodenní vysokohorskou túru.


Začněme příjemnou cestou Alpenvereinssteig. Doporučujeme popojet asi 2,5 km dál od tábořiště v Kaiserbrunnu a zaparkovat buď těsně před tunelem na malém parkovišti vpravo od cesty, nebo na velkém parkovišti u chaty Weichtalhaus a dojít kousek k tunelu pěšky. Před tunelem přejděte silnici a vydejte se po turistickém chodníku. Pozor - již po pár metrech odbočte doprava a jděte podélně nad tunelem. Zanedlouho vám cestu zpříjemní dlouhé kovové schodiště. Pak vás cesta povede do doliny Großes Höllental. Širokou cestou budete stoupat až k ferratě asi 50 minut. Nevšímejte si odboček na Teufelsbadstubensteig či Hoyossteig. Od místa kde se naše cesta odděluje od cesty na Gaislochboden je značena modře (dosud červeně). Kousek nastoupáte do kopce ke stěně a jste u prvního žebříku. Z důvodu často padajícího kamení se do ferratového vybavení raději soukejte vzdáleni od stěny a ke skále se přibližujte už přímo s helmou na hlavě. Na začátku vás čeká žebříková pasáž, ale není se třeba ničeho bát – rozhodně to nebude celou cestu tak ostře vertikálně :-).


Alpenvereinssteig je jednoduchá zajištěná cesta, velmi vhodná pro začátečníky, určitě však nebude nudit i otrlejší ferratisty. Je starší více než 100 let a má převýšení úctyhodných 640 m. Krátké lezecké úseky jsou doplněny i mnoha chodeckými úseky. Začátečníci tak budou mít dostatek času zvyknout si na jištění a ještě zbydou chvíle na kochání. V horní části cesty (těsně pod žebříky) neodbočujte doprava na cestu Gustav–John–Steig, ale pokračujte na žebříky. Vlastní výstup zabere přibližně 2 hodiny. Na konci se vám odmění nádhernou vyhlídkou po okolí, včetně protilehlého pohoří Schneeberg.


Další informace o ferratě v němčině zde. 


Náhorní plošinou se příjemnou procházkou dostaneme k chatě Ottohaus (N 47° 42,790' E 15° 45,732'), jejíž terasa přímo vybízí ke kochání se krajinou, rozplývání se nad zdejší kuchyní a popíjení zaslouženého pivka :-) Přímo z terasy chaty se pak podívejte dopředu (směr východ) a uvidíte malý tunel ve skále. Až si odpočinete, vydejte se k němu – kousek za ním (N 47° 42,804' E 15° 45,955')začíná krátká cvičná ferrata střední obtížnosti Kronich–Eisenweg (C), která dobře procvičí vaše získané schopnosti a už trošku naznačí, že ferraty nejsou jen žebříky a vysokohorská turistika :-)


Nákres ferraty zde.



Zpět do údolí k autu se můžete vydat pěšky od chaty Ottohaus na sever po turistické cestě Wachthüttelkamm (stezka číslo 801, potřebný čas cca 1:30). Na této stezce již ferratové vybavení nebudete potřebovat a můžete ho schovat do batohu. Pokud však máte ještě chuť na lezení, můžete si sestup zpestřit ferratou Teufelsbadstubensteig (Ďáblova koupelna), na které narazíte na dva žebříky. Musíte si však pozorně hlídat odbočku doleva z vaší stezky (odbočka z turistické cesty: N 47° 44,102' E 15° 45,692' ; horní konec ferraty – tedy váš začátek: N 47° 44,121' E 15° 45,633'), která vás k Ďáblově koupelně dovede. Je místní zvyklostí, že se tato zajištěná cesta lozí nahoru i dolů, takže zde nikoho váš sestup nebude pohoršovat. Ale vřele doporučujeme tento sestup volit jen za pěkného počasí – velká část je nejištěna a chce to jistý krok. Ferrata vás zavede zpět do údolí Großes Höllental, kterým jste šli pod nástup Alpenvereinssteig, takže zpět k autu půjdete již po známé cestě.


Nákres ferraty zde.


Počítejte s tím, že čistý čas lezení a chůze se může pohybovat okolo 7 hodin, takže doplněno o přestávky k jídlu a focení půjde o pěkný celodenní podnik.


Nejste-li příliš zničení ze sobotní akce, ba jste přímo nadšeni a ani jeden ze včerejších tří kousků vám nepůsobil žádné problémy, můžete pomýšlet nad nějakou vážnější ferratou. V této oblasti Alp není lepší volby, než jakou představuje Hans von Haidsteg (obtížnost C/D). Doporučujeme si určitě přivstat, protože ferrata je opravdu velmi oblíbená a během dne se na ni mohou tvořit fronty (nejčastěji mezi 9.00 a 10.00 je nástup na ferratu nejvíce ucpaný). 


Po silnici 27 jeďte zpět do Reichenau an der Rax. Těsně před obcí je potřeba odbočit doprava a pokračovat do obce Prein an der Rax. U cedule značící konec obce odbočit doprava směr Griesleiten (značeno). Na konci této osady je pod lesem parkoviště (N 47° 41,015' E 15° 44,495'). Od parkoviště po zpevněné cestě (žlutě značené) do kopce. Po čase je odbočka (N 47° 41,246' E 15° 44,326' - na rozcestníku je uváděno „Haidsteig“) doprava na lesní pěšinu, která je značena zeleně. U pramene Bachingerbründl (N 47° 41,716' E 15° 44,455' - většinou se zde dá dobrat voda, ale nelze na to spoléhat) odbočuje naše pěšina k ferratě doleva (pěšina rovně vede na vrchol mírně zajištěnou cestou Preinerwandsteig – na ní není potřeba jištění) a přivede nás přes drobná suťoviska k nástupu (N 47° 41,868' E 15° 44,056'). Od parkoviště až k začátku ferraty zabere cesta cca 1 hodinu chůze. V samotné ferratě jde o krásné a přiměřeně obtížné lezení (někdy udávaná obtížnost D je mírně nadhodnocená). Cestou si lezec užije nádherných výhledů i pro tuto ferratu několik typických „slepičích“ žebříků :-) Po přelezení prvního skalního bloku se jde ještě kousek pěšky k prvnímu žebříku, který představuje začátek opravdového lezení. Potom následuje několik exponovanějších úseků střední obtížnosti, než přijde chodecká pasáž, kde se dá odpočinout či naopak někoho předejít. Po dalším slepičím žebříku se dostaneme do velkého skalního kotle, a tady se již nacházejí klíčová místa této cesty. Asi nejtěžší místo představuje úzký a někdy i kluzký komín. Kousek za ním u sochy černé Madony je opět vhodné místo na odpočinek – nejtěžší místa jsou již zdolána a od vrcholu vás dělí jen opravdu příjemný dolez. Od úplného konce zajištěné cesty je to k vrcholu Preiner Wand (1 783 m.n.m.) s vrcholovým křížem jen kousek cesty do kopce vpravo od výstupu z ferraty. Celý výstup zabere pohodovým tempem asi 2 hodiny, ale cesta je velmi frekventovaná a tak snadno může dojít ke zdržení.

Možných sestupů je několik, ale vždy na něj počítejte s alespoň 2 hodinami. Nejkratší, ale nejnáročnější sestup vede cestou Preinerwandsteig, která začíná kousek od vrcholového kříže Preinerwandu (od konce ferraty doprava ke kříži a pak pokračovat dále směrem na Ottohaus, po chvíli prudce z kopce doprava - N 47° 42,086' E 15° 44,351'). Příjemnější (ale i delší) je naopak sestup přes turistickou chatu Neue Seehütte (od konce ferraty doleva), odkud vede žlutě značená turistická cesta (Göbl Kühn Steig ) zpět na parkoviště. Je taky možnost pokračovat od vrcholového kříže na východ po modré značce na chatu Ottohaus, potom již jen kousek (cca 20 min) k lanovce Raxseilbahn, kterou se dá sjet do obce Hirschwang (pozor - je to však 10 km od výchozího parkoviště.

O ferratě Hans von Haidsteig píšeme na našem webu podrobně zde.
 

Zvládnete-li po celém víkendu i cestu Hans von Haidsteig, jsme si jisti, že další ferraty vás nenechají dlouho čekat, a už po cestě domů budete přemýšlet, kam se vydat příště :).

Doporučené vybavení:
Samozřejmostí je helma, sedací a prsní úvazek a ferratový brzdící set s dvěma karabinami určenými pro ferraty (jsou označeny písmenem K). Ke zvýšení komfortu lezení se budou hodit buď rukavice na ferraty, ale klidně je nahradí i cyklistické rukavice. Co se týče dalšího oblečení a vybavení – počítejte s tím, že po oba dny se budete pohybovat až do výšek okolo 1 700 m.n.m. a může rychle dojít ke zhoršení počasí. Hory se nevyplatí podceňovat. A nezapomeňte se pojistit - váháte-li, jaké cestovní pojištění je pro vás nejlepší, podívejte se na náš článek na toto téma.


Doporučené mapy:
• Kompass – 210 (Wiener Hausberge)
• F&B WK Nr. 022 Semmering – Rax – Schneeberg
 

Počasí:
Prostudujte si dobře počasí a v případě hrozících bouřek či srážek do cest nenastupujte nebo podle toho uzpůsobte vstávání :-). Předpověď počasí naleznete například zde: http://www.yr.no/place/Austria/Lower_Austria/Kaiserbrunn
nebo zde:  http://www.bergfex.at/raxalpe/wetter/berg/


Tyto doporučené zajištěné cesty mohou být v závislosti na počasí lezitelné od května do října.

p.s.: pokud by toto všechno přece jen někomu stále nestačilo k pocitu dokonalé spokojenosti a únavy, tak kousek od Raxu můžete přímo u dálnice víkend doplnit zajištěnou cestou Pittentaler Klettersteig, která vás dovede až na falešnou zříceninu hradu :-) 


p.p.s.: a pokud máte další volný víkend, více zkušeností a chuť na něco náročnějšího, nechte se inspirovat zde

14 komentářů:

  1. Dobrý den. Lze někde poblíž této ferrati zapůjčit vybavení na lezení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to bohužel nevíme. Je možné se zkusit domluvit na chatě Weichtalhaus, kde pořádají své vlastní kurzy, zda je možné si zapůjčit jen vybavení. Sami to však nenabízejí.

      Vymazat
  2. Díky moc za nápady na via ferrata. Za víkend jsme zvládli všechny doporučené včetně Tureckého hradu. Jen chci upozornit že ke konci září 2016 byly některé kramle na cvičné ferratě Kronich–Eisenweg prasklé, což bylo nepříjemné a naopak mi přišlo, že Teufelsbadstubensteig byla vcelku nově a poměrně dost zajištěná, vede ale přes suťoviska, takže pevný krok je stále nutností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc za aktuální informaci!

      Vymazat
    2. Koncem července 2017 je stále na Kronich–Eisenweg vytržená jedna skoba v obtížnějším úseku, ale pro ty co si netrofunou se dá daný úsek v klidu obejít.

      Vymazat
  3. Zdravím, tak jsme byli na RAXu teď koncem září. Škoda, že kemp teď končí, ale užili jsme si to. Prošli jsme cesty přesně podle tohoto článku. Super napasné. Díky. Udělal jsem krátké video z výletu (Gopro) https://www.youtube.com/watch?v=8hYLNXalGf4

    S pozdravem,
    Jakub Han (info@jakubhan.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nás těší, že se Vám výlet vydařil! Video je moc pěkné :)

      Vymazat
  4. dobry den, da sa na danej ferrate liezt i v aprili/dubnu?

    OdpovědětVymazat
  5. Tento dotaz by me taky zajimal :) chteli bychom do Raxu vyrazit o Velikonocich :)

    OdpovědětVymazat
  6. V dubnu ferraty v Raxu nedoporučujeme, budou tam zcela jistě zbytky sněhu, může sněžit a teploty jsou pod nebo kolem nuly. Navíc chaty na náhorní planině jsou většinou až do května zavřené (Ottohaus, Karl Ludwig Haus ad.). Při pohledu na předpověď bychom na Velikonoce 2017 určitě nejeli a uvažovali bychom raději o Hohewandu, kde to už při dobrém počasí jde. Ale nejlépe bychom si počkali do května :)
    Webkamera z horní stanice lanovky v Raxu: http://www.bergfex.cz/raxalpe/webcams/c2411/
    Webkamera Karl Ludwig Haus (pod Heukuppe): http://www.karlludwighaus.at/webcam

    OdpovědětVymazat
  7. A co druhý květnový prodloužený víkend, myslíte, že by to šlo? Nezkosnem ve stanu? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už by mohlo jít, samozřejmě záleží na aktuálním počasí – mrkněte před odjezdem na webkamery a předpověď. Do stanu samozřejmě teplé prádlo, peří a rum :D, ale jak píšeme v článku „Pozor na změnu podmínek v tábořišti v Kaiserbrunnu v rakouských Raxalpech“, od 1. ledna 2017 se už na tábořišti v Kaiserbrunnu kempovat nesmí a jediné cenově neruinující ubytování je tedy na chatě Weichtalhaus, kde je teplo :).
      A kdyby to v Raxech nešlo, Hohewand je možnou alternativou.

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    chci se zeptat je někde poblíž Kaiserbrunnu infocentrum???

    OdpovědětVymazat
  9. Jen pro aktuální info: Dnes, tj. 6. 6. 2019 jsme chtěli vylézt ferratu Alpenvereinssteig, ale všude jsou cedule, že je v této době neschůdná, resp. poničená počasím. A chata Weichtelhaus je v pohodě, teď v týdnu jsme tu sami.

    OdpovědětVymazat