pondělí 21. července 2014

Gauablickhöhle Klettersteig - obtížnost C


Stručná charakteristika: Prostě jednoznačně naprostý skvost, paráda a jedinečnost sama! Už jen tím, že ferrata je umístěna daleko od možného parkování a dost vysoko na to, aby odradila lezce, kterým jde jen o vyhopkání pár metrů vzhůru po laně a rychle do hospody na pivo – výkon je tedy skutečně zasloužený. K tomu se pak přidá nádherné prostředí oblasti Montafon na pomezí Rakouska a Švýcarska a třešnička na dortu – průlez 350 metrů dlouhou jeskyní, která je součástí ferraty. Kdo by odolal?



Příjezd a parkování: Oblast Montafon a Silvretta hledejte na hranici Rakouska a Švýcarska a zároveň kousek od Lichtenštejnska. Pojedete-li od Mnichova směrem k Bodamskému jezeru a městu Bregenz, pokračujte po A14 směr Innsbruck do městečka Bludenz. Přijíždíte-li z vnitrozemí Rakouska, tj. od Salzburgu a Insbrucku, jeďte po S16 (pokračování dálnice A14) také do městečka Bludenz. Zde odbočte na sjezdu č. 61 směr Montafon - sjezd je dobře značený, napojí vás na silnici 188 směr Schruns. V tomto městečku zahněte do přilehlé obce Tschagguns a projeďte centrem (kolem kostela a obecního úřadu) stále do kopce (neznačeno) až k lanovce Golmer Bahn (část obce Latschau). Zde jsou veliká parkoviště a možnosti parkování buď přímo u lanovky, nebo kousek nad ní (nad elektrárnou).


Důležité informace: Je nutné mít v zásobě VELMI DOBRÉ počasí a při dešti, mlze nebo jen náznaku obojího do ferraty nenastupovat. Dále nezapomeňte s sebou baterku.


Přístup: Na celý výlet počítejte s 10 hodinami cesty, akci je možné spojit s přespáním na Lindauer Hütte a ušetřit tak trochu sil. Zde popíšeme cestu vcelku, tj. bez přespání na chatě. Z parkoviště vystoupejte k Lindauer Hütte. Cesta zabere cca 2 hodiny a jedná se o příjemnou šotolinovou cestu s 700 metrovým převýšením. Na chatě je možné dobrat vodu a vydat se po cestě značené jako Klettersteig Gauablickhöhle. Je ideální mít s sebou hůlky, stezka totiž hodně razantně (až brutálně :)) stoupá vzhůru k masivu Sulzfluh, v jehož středu jsou vidět dva vchody do jeskyně. Od chaty počítejte k nástupu ferraty také se dvěma hodinami chůze, vše je dobře značené. 


Výstup: Masiv Sulzfluh je opravdu krásné místo – při celém výstupu budete mít co dělat, abyste si oči nevykoukali :-) Samotné lezení začíná u úpatí skály a je celkem nenáročné. Cesta je hodnocena obtížností C, což se týká hlavně druhé části ferraty (je zde mírný převis) – nejdříve stoupáme po ukloněných vápencových plotnách, pak nás čeká kout s kramlemi a netrvá dlouho a jsme u hlavního taháku této ferraty – 350 metrů dlouhé jeskyně. Uvnitř jeskyně je natažené lano, které lezci nemají v žádném případě opouštět. Jeskyně se totiž různě větví, případně v jednom místě poměrně dramaticky klesá. Určitě je tedy nutné mít jednak dobrou baterku a jednak nepodceňovat poměrně dlouhou cestu nitrem skály. Místní horští vůdci pak důrazně zakazují jakékoli delší přebývání v jeskyni, případně nocování (či využívání jeskyně jako WC), což je vzhledem k potřebě uchovat takový skvost i dalším generacím naprosto logické. Po průchodu jeskyní se ocitáme u dalšího východu otočeného stejným směrem – tedy do Rakouska. Pokračujeme vzhůru příjemným nepříliš náročným lezením, hezky vedeným po skále a doplněným často kramlemi. Vylézáme na hraně masivu Kleine Sulzfluh, před námi se tyčí Sulzfluh (2817 m.n.m.). Pokud bychom si ráno přivstali a měli navíc 4 hodiny času, je možné vylézt i na tuto horu, pokud však máte za sebou a před sebou cestu z parkoviště na Lindauer Hütte, byl by to hodně smělý plán.


Sestup: Sestup od ferraty (resp. z masivu Sulzfluh) je značený jako směr Lindauer Hütte a jedná se v podstatě o sjezd sutí – prostě se zanořte, držte rovnováhu a jeďte :). Pokud potkáte sněhová pole, určitě sjeďte raději po nich. Opět se budou hodit hůlky a velmi dávejte pozor na padající kameny od ostatních turistů (zažili jsme tam opravdu nepěknou chvilku kličkování mezi řítícími se šutry). Z konce ferraty trvá sestup pod masiv cca 40 minut, pak už se k chatě schází stejnou cestou, jako byl výstup ke skále. Celkově je nutné počítat na výstup od chaty, ferratu a sestup k chatě cca 5 hodin.


Ideální sezóna: červen – září

Vlastní hodnocení: Skutečně dokonalá lahůdka a požitek pro oko i srdce turisty i ferratisty. Zajištěná cesta dlouhou jeskyní je unikát široko daleko. Samotné lezení je příjemné, nenáročné, k tomu nádherné scenérie turisty nepřecpaného rakousko-švýcarského pomezí. Rozhodně však túru nelze podceňovat – jde o celodenní hodnotný výlet, celkově i s ferratou se od parkoviště nastoupá 1500 výškových metrů až do 2500 m.n.m. (konec ferraty). Nutné je opravdu dobré počasí.


Zajímavé tipy v okolí
  • Horská střediska v okolí se ze všech sil snaží přilákat turisty i v létě, proto zde najdete ferratové vyžití i na další dny. Přímo v masivu Sulzfluh vede k vrcholku zajištěná cesta ze švýcarské strany. Lindauer Hütte je pak východiskem pro další vysoko položenou ferratu Blodigrinne v sousedním masivu Drusenfluh (2827 m.n.m.), je tedy možné pobyt v oblasti spojit s přespáním na chatě a druhý den zvládnout i tento kousek. O údolí dále se nachází středisko Gargellen, kde jsou k mání další tři ferraty.
  • Zcela jistě doporučujeme zastavit se při sestupu od Lindauer Hütte k parkovišti Latschau na chatě Gauertalhütte, kde je veškerý sortiment z regionální bioprodukce, a to včetně naprosto skvělého biopiva :) Dost možná zde narazíte na česky mluvící obsluhu, která tu vypomáhá v letních měsících.
Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat