pondělí 3. června 2013

Rotstock Klettersteig - obtížnost B/C


Stručná charakteristika: jednoduchá zajištěná cesta na vrchol Rotstocké věže (2 663 m.n.m.) na úbočí severní stěny Eigeru, která lezci dovolí nahlédnout do legendární severní stěny Eigeru.


Příjezd a parkování: Do Grindelwaldu se dá pohodlně přicestovat vlakem nebo autem z Interlakenu. Kousek od centra Grindelwaldu je dostatek zpoplatněných parkovišť.
Přístup: 
a) zubačkou z Grindelwaldu na stanici Kleine Scheidegg (nebo Eigergletscher – ale to zaplatíte výrazně více (a relativně zbytečně) za zubačku) potom pěšky ke stanici Eigergletscher a po stezce Eiger Trail až na vyhlídkové místo, které je doplněno informační mapou severní stěny. Zde nutno odbočit do kopce pod nástup zajištěné cesty. Přístup zabere přibližně od 45 minut (z Eigergletscher) až po 1,5 hodiny (z Kleine Scheidegg) 
b) druhá možnost je vystoupat pěšky z údolí (doporučuji se svést alespoň na stanici Alpiglen) po stezce Eiger Trail.

Výstup: samotný výstup je bezproblémový, na mnohých místech doplněný o žebříky. Je veden v severní stěně, takže počítejte se stínem a chladem. V jednom místě se dají pootevřít kovová dvířka vedoucí do vnitra kopce, a pokud budete mít štěstí, uvidíte v tunelu projíždějící vlak. Po výstupu do sedla se dá pokračovat až na úplný vrchol Rotstocké věže 2 663 m.n. m. a odtud si užít jedinečné výhledy. Výstup by měl zabrat přibližně jednu hodinu při které nastoupáte asi 260 výškových metrů.

Sestup: z vrcholu se sestoupí zpět do sedla a pak se pokračuje na jihozápad na stanici Eigergletscher. Cestou jsou krásné výhledy na okolní ledovce. Na několika strmějších místech je stezka zajištěna lanem a zabere cca 30 - 45 minut. Ze stanice Eigergletscher můžete jet s přestupem na Kleine Scheideggu zpět do Grindelwaldu, nebo jít pěšky po Eiger Trailu.

Ideální sezóna: červen - září

Vlastní hodnocení: jde o velice snadnou zajištěnou cestu, která nebude problematická ani pro úplného začátečníka. Její silnou stránkou je přítomná atmosféra. Jde totiž o jedinečnou možnost se dotknout hory Eiger a její legendární severní stěny, na které se psala historie horolezení, pro nás normální smrtelníky :-)


Zajímavé tipy v okolí:
  • Před návštěvou této oblasti stojí za zhlédnutí film Nordwand
  • O prvovýstupu severní stěnou existuje kniha Bílý pavouk od Heinricha Harrera.
  • Než nastoupíte do vlastní ferraty nezapomeňte se z Eiger Trailu pečlivě dívat, zda v severní stěně neuvidíte horolezce nebo dokonce zda se vám nepodaří zahlédnout nějakého base jumpera.
  • Samozřejmě si můžete výlet zpestřit a vyjet vlakem až do sedla Jungfraujoch – jde o nejvýše položenou železniční stanici v Evropě (3 454 m.n.n), označovanou jako „Top of Europe“.
  • Ve stánku na Kleine Scheidegg mají výtečnou zmrzlinu :-)
  • Eiger Trail - lehká, ale nádherná vysokohorská túra. Vede ze stanice Eigergletscher přímo pod severní stěnou Eigru. Do stanice Alpiglen je to asi 2 hodiny chůze a dá se v sestupu pokračovat až do Grindelwaldu. Samozřjmě, lze jít i v opačném směru. Více například zde: http://www.myswitzerland.com/en/eiger-trail-the-swiss-alpine-experience-trail.html
Odkazy:
Doporučujeme:
Ferratám ve Švýcarsku je věnován i náš nový vymazlený ebook "Nejlepší ferraty Švýcarska".

http://pruvodcenaferraty.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat