pátek 7. června 2013

Tierbergli Klettersteig - obtížnost C


Stručná charakteristika: Krásná středně těžká ferrata s nádhernými výhledy ve švýcarském Gadmentalu nedaleko průsmyku Sustenpass.


Příjezd a parkování: Za průsmykem Sustenpass směrem na Innertkirchen po silnici 11 je v prudké zatáčce hostinec Steingletscher, zde zahnout do údolíčka a po úzké silnici se vyšplhat až na poslední parkoviště pod ledovec Steingletscher. Za vjezd po soukromé silnici se platí v automatu mýtné 5 CHF (určitě je potřeba zaplatit a lísteček vystavit za sklo – je to kontrolováno občas během dne).

Přístup: Stačí přejít po mostku ledovcovou říčku a vpravo od turistické značky u úpatí skály začíná zajištěná cesta, začátek je označen tabulkou.
 


Výstup: Samotné lezení není pro zkušeného ferratistu žádný velký oříšek – potkáme se tu se skobami, žebříky, lezením na tření, přičemž těžší déčkové místo je tu jen jedno, v první půlce ferraty. Zde však je možnost odbočit (vpravo) na lehčí variantu. I tak není ferrata pro začátečníky vhodná, jedině se zkušeným doprovodem. Ferrata je navíc často mokrá od stékající vody. Zhruba v půlce kříží turistickou značenou cestu, je tedy možné z ní utéct a sejít dolů/vystoupat nahoru pěšky. Samotné lezení je cca na 2,5 hodiny, překoná se více než 600 výškových metrů a stoupá se až do výšky 2 795 m.n.m. k chatě Tierberglihütte. Po cestě jsou famózní rozhledy na ledovce a vršky okolo, v čele se Sustenhornem (3 503 m.n.m.). Nahoře nádherný a inspirující rozhled.


Sestup: Po značené cestě zpět k parkovišti. Sestup dá zabrat – trekové hůlky jsou zde více než doporučeníhodné. Zvlášť v červenci je potřeba počítat s tím, že po cestě mohou být velká sněhová pole.

Ideální sezóna: Červenec, srpen – ferrata je otevřená zpravidla až od 1.července.
Vlastní hodnocení: Velmi pěkná cesta v místě, kam turisté masově nejezdí. Výhledy shora na okolní ledovce jsou naprosto úchvatné. Pozor na počasí – díky tomu, že se vyráží z parkoviště obklopeného skalami, není vidět, co je na nebi za nimi.


Odkazy:
Doporučujeme:
Ferratám ve Švýcarsku je věnován i náš nový vymazlený ebook "Nejlepší ferraty Švýcarska".

http://pruvodcenaferraty.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat