čtvrtek 20. září 2012

Postalmklamm Klettersteig – obtížnost D (F)


Stručná charakteristika: Akční a velmi zábavná zajištěná cesta nedaleko Salzburgu. V základní části dosahuje obtížnosti C. Tu je možno doplnit o pasáž s obtížností D nebo dokonce malým úsekem hodnoceným jako F.


Příjezd a parkování: Mezi Linzem a Salzburgem sjezd z dálnice směr Mondsee. Po cestě 154 kolem jezera Mondsee, posléze po silnici číslo 158 kolem jezera Wolfgangsee směr Bad Ischl. Ve vesničce Weißenbachu odbočit směr Postalm. Ve druhé číslované serpentýně je malé parkoviště a výchozí bod k ferratě.

Důležité informace: Na cestě směr Postalm se vybírá mýtné – v roce 2012 činilo 5 EUR na osobu.

Přístup: Z parkoviště, přímo od cedule s detailním nákresem zajištěné cesty je značená stezka k začátku ferraty, která nezabere víc než 10 minut.

Výstup: První část zajištěné cesty je vedena úchvatným kaňonem potoka Rußbach. Lezec několikrát překonává přemostění kaňonu – čeká ho klasický rozhoupaný most, přechod pomocí zavěšených svislých lan a originální přeskok (či opravdu dlouhé překročení) z jedné stěny na druhou. Druhá část je pak určena jen pro opravdu zkušené lezce a dá se obejít lesní pěšinou. Pokud se do ní pustíte, čeká vás opravdu mnohem náročnější úsek v kolmé stěně. Ti nejlepší si mohou výstup zpestřit krátkou částí, jež je hodnocená dokonce jako F. Po pár metrech se obě cesty spojí. Po vylezení této stěny následuje lesní cesta, která se napojí na pěšinu, jenž tuto pasáž obešla a asi po 10 minutách vás dovede k poslednímu mostu a konci ferraty. Celková doba včetně sestupu 2 – 4 hodin. Hodně závisí, jakou variantu výstupu v závěrečné části vyberete a jak moc budete fotit a kochat se :-)

Sestup: po příjemné a značené lesní cestě zabere sestup asi 45 minut. Na sestupovou trasu se dá napojit málo patrnou stezkou již před koncem ferraty viz nákres. Při více autech lze jedno odvést a zaparkovat u konce ferraty a dolů se svést.

Ideální sezóna: květen - říjen

Vlastní hodnocení: Tvůrci této zajištěné cesty se opravdu snažili, aby byli originální a připravili tak velmi hravou lahůdku. Díky volitelné obtížnosti je tato zajištěná cesta vhodná pro každého. Důrazně  varuji před částí označovanou obtížností F. Jde o velice náročný kousek, vhodný pro opravdu nezdolné jedince. Již standartní Déčko je tady opravdu postaveno poctivě a nemusí být pro každého. F-kový úsek je silový, převislý s minimem stupů. Případný pád by byl velmi nebezpečný. Určitě zvažte dojištění vlastím lanem.

Zajímavé tipy v okolí:

Odkazy:

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Mýtné na silnic zůstává stejne (7. 5. 2016) tj 5€ za osobu

    OdpovědětVymazat
  3. Mytne 5/osoba 15.9.2017. Ferata paradna. Prva cast cez kanon su paradne vyhlady na kanon s vodopadmi. Horna cast poctive Decko.

    OdpovědětVymazat