sobota 1. září 2012

Kaiser - Franz - Joseph Klettersteig - obtížnost D


Stručná charakteristika: nádherná avšak extrémně dlouhá (860 m) zajištěná cesta u jezera Leopoldsteiner See. Obtížnost D, celková doba včetně sestupu minimálně 5 spíše 6 hodin!

Příjezd a parkování: Z městečka Eisenerz po cestě číslo 115 směr Hieflau. Asi 3 km za městem je odbočka doprava na Leopoldsteiner See. Na konci cesty je dostatečné parkoviště včetně drobného restauračního zařízení.

Přístup: k zajištěné cestě je snadný 15 minutový nástup, napřed se jde po turistickém chodníku (číslo 822), jenž vychází z parkoviště kousek od bufetu a potom podle ukazatelů s nápisem Klettersteig.

Výstup: tato zajištěná cesta se dá pomyslně rozdělit na čtvrtiny. A hned ta první je nejtěžší z celé cesty. Objektivně nejtěžší krok čeká lezce brzo po začátku – jde o silový a mírně převislý překrok. Při zhoršeném počasí či přecenění svých sil lze ferratu na konci první čtvrtiny opustit a ustoupit zpět na turistický chodník. V případě pokračování se jde chvíli lesem, za kterým následuje krásně exponovaná pasáž, kde jsou již nejtěžší místa hodnoceny pouze C/D. Před poslední čtvrtinou jde ferratu opět opustit a vystoupat na horu travnatým svahem. Ale byla by škoda nevychutnat si dolez s krásnými výhledy. Na samém závěru je ještě lanový most, jenž není povinný - nikam nevede, je to jen třešnička na závěr.

Důležité informace:
  • U této cesty je nutné vzít s sebou dostatečné množství vody. Výstup se lehce natáhne (a ani na vrcholu není možnost žádnou vodu získat) a v případě hezkého počasí do vás celou cestu praží Slunce.
  • V případě zhoršeného počasí si cestu opravdu rozmyslete. Zvláště ve větším skupině se průstup stěnou může hodně protáhnout a včetně sestupu představuje tato cesta krásný celodenní počin.
  • Cesta je dlouhá a obsahuje očíslovaná místa (1-10). V případě problémů a volání o pomoc (číslo rakouské horské služby je 140) nezapomeňte nahlásit, blízko jakého čísla se nacházíte.

Sestup: namáhavý sestup je po turistické cestě č. 822 a zabere 1,5 ­– 2 hodiny.

Ideální sezóna: květen - září

Vlastní hodnocení: jde o opravdový bonbónek. Dlouhá a těžká ferrata s nádhernými výhledy na jezero a okolní kopce. Mezi její klady můžeme počítat i umístění nejtěžších míst brzo po nástupu, jenž nedostatečně připravené lezce zavčasu odradí :-) Zcela jednoznačně není určená pro začátečníky!

Zajímavé tipy v okolí:
  • Rosslochhöhlen Klettersteig – od konce Kaiser - Franz - Joseph Klettersteig jen 15 minut vzdálená těžká ferrata
  • Není nadto náročný den ukončit koupelí v Leopoldsteiner See. Nejlepší přístup je z pláže na východním okraji.
  • Kasierchild
  • Eisenerzerkletersteig

 Odkazy:

1 komentář:

  1. Jedna z nejkrásnějších rakouských ferrat. Není zadarmo...a kdo se chce pořádně unavit, na toho nahoře čeká ještě jedna sice krátká, ale o něco náročnější ferrata ve svislé jeskyni.

    OdpovědětVymazat