úterý 28. srpna 2012

Salza – Klettersteig – obtížnost D


Stručná charakteristika: kratší soukromá zajištěná cesta v údolí řeky Salzy. Obtížnost D, celková doba včetně sestupu 2 – 3 hodiny.

Příjezd a parkování: z Wildalpenu po silnici č. 25 směr Palfau. Brzy (asi po 2km) je vpravo malá žlutá zemědělská usedlost i autobusová zastávka. Malé parkoviště je o pár metrů dál na levé straně cesty. Po domluvě se dá parkovat i před usedlostí.   

Přístup: 5 minut po lesní cestě, která začíná u malého parkoviště na levé straně cesty (ve směru od Wildalpenu), tam kde z lesa vytéká malý potok. Po pár metrech je malý dřevěný žebřík a informace na stromě uvádějící mimo jiné telefonní číslo na provozovatele.

Důležité informace: jde o privátní zajištěnou cestu, která je zpoplatněna. Aktuálně je cena za osobu 5 EUR. Před vlastním lezením je nutné zkontaktovat telefonicky majitele (06644247960).

Výstup: příjemná a nepříliš náročná zajištěná cesta. Výstup je z velké části po zapuštěných železných prvcích. Cesta je výborně zajištěna. Obtížnost se postupně zvyšuje, v horních pasážích je i několik míst hodnocených obtížností D.  Ve ¾ cesty je možné odbočit na kochací sedačku s úchvatným výhledem. Příjemnou rychlostí zabere výstup asi hodinu.

Sestup: přestože majitelé sami navrhují sestup po ferratě, doporučuji sestoupit na okolo stezkou značenou červenou barvou či kamennými mužíky. Sestup je příjemný, jen v místech s popadanými stromy je potřeba pečlivěji cestu hledat. Sestup zabere cca 45 minut a přivede vás kousek od místa, kde jste z vozovky vstupovali do lesa.   

Ideální sezóna: květen - říjen

Vlastní hodnocení: Tato zajištěná cesta vám může zpestřit vodácký víkend na řece Salze. Tím, že je zpoplatněna, nebude přeplněna dalšími lezci. Naopak zástupce agentury se s jednotlivými skupinami domluví a popřípadě další zájemce zdrží. Vy si díky tomu užijete krásné a klidné lezení s nádhernými výhledy.

Zajímavé tipy v okolí:
  • Kaiser Franz Joseph Klettersteig – velmi dlouhá zajištěná cesta vzdálená cca 45 km  
  • Kaisergams - Klettersteig – ferrata nedaleko obce Palfau (aktuálně (rok 2012) uzavřená – vstup jen s průvodcem)
  • Wasserlochklamm – kousek níž po proudy Salzy (výrazné parkoviště s restaurací vpravo u cesty) je možné si zaplatit vstup (5 EUR) do nádherné soutěsky s vodopády.
  • Pěkné místo k vykoupání v řece naleznete přímo na soutoku řek Salza a Lassing (křižovatka silnic č. 24 a 25 nedaleko Palfau). Na obou stranách mostu jsou místa k parkování a taky poměrně snadný přístup dolů k soutoku – někteří vodáci tady končí a vytahují lodě na cestu.

Odkazy:

4 komentáře:

  1. Momentalne nie je ferrata spoplatnena (jul 2015). Je ale nutne vyzdvihnut si kluc v kempe Gasthof Eschau, asi 5 km od ferraty, na lavom brehu Salzy v smere toku. Nechate tam vratnu zalohu 30EUR a mozete vyrazit.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme moc za aktuální komentář!

    OdpovědětVymazat
  3. Momentálně jsou u nástupu cedulky, že je ferrata kvůli padajícímu kamení uzavřená. Celá je funkční, perfektní. Žádný klíč jsme nepotřebovali, nic není zamčeno, poplatek nikdo nechtěl. Dřevěný žebřík je KO, lehce se dá obejít. Chodník pro sestup se po pár stech metrech "rozpustil" a sestup byl o to zajímavější :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Potvrzuji, klíč není potřeba, ač v penzionu ho ochotně oproti záloze půjčí, je to ale zbytečná zajížďka. Jinak feratta je v pořádku a moc pěkná.

    OdpovědětVymazat