pondělí 29. června 2015

S dětmi na ferraty

Pro děti je cinkání karabin obzvláště magickou záležitostí. Lezení je obklopenou aurou dobrodružství, fotky z vysokých hor dojmy ještě umocní a není tedy divu, že sotva dítě pobere rozum, začne vás přemlouvat, že chce na ty feráty taky.
 

Není jediný důvod, proč mu nevyhovět. Zvláště je-li dítko zvyklé se pohybovat v přírodě, nenechá na pokoji žádný kámen či skalku, šplhá po všem, co se mu namane, nevadí mu celodenní pobyt v terénu a zvládá (svému věku přiměřené) krizové situace (déšť, drobný nezdar, nevrlý tatínek atp.). Samozřejmě naprosto ideální je, má-li dítko průpravu z umělé stěny či skalkaření – to pak dospěláci jen koukají, jak to mrňouskovi jde.


Má to však svá pravidla, jež se nevyplatí podceňovat, a limity, které je potřeba respektovat, a o tom bude tento příspěvek.


Kdy začít? 

Sami máme s prvním odstavcem tohoto článku bohaté zkušenosti. První zkušenost dvouletého synka s tím, že se mu maminka vzdaluje na venkovní cvičné stěně směrem vzhůru, měla za následek řev na celé město a vzteklý hod Brumíkem (dětská pochoutka v podobě medvídka – pro neznalce :)), který byl právě po ruce. Brumík patrně pomohl, protože druhá návštěva stěny už byla bez křiku a třetí dokonce se zájmem. Pak už byl vývoj veskrze pozitivní a brzy nastal čas, kdy se začalo dítko ozývat, že „chce taky“ a doma šmodrchalo uzly (které by neudržely ani toho Brumíka). Ve čtyřech letech zvládl hodnotné výšlapy v Tatrách a Bernských Alpách, s ferratami jsme proto začali v pěti letech na velmi lehkých a osvědčených zajištěných cestách, které jsme sami dobře znali.

Vhodný věk pro zahájení ferratových akcí s dítětem však nelze přesně stanovit. Např. autor knihy Horolezecká abeceda a zároveň tvůrce webu horolezecké metodiky (viz www.horolezeckametodika.cz) Tomáš Kublák uvádí jako vhodný věk 12 let. Je-li však vaše dítě šikovné a má zkušenosti z aktivního pohybu v přírodě, lze na lehkých zajištěných cestách podle našich zkušeností začít již dříve. Důležité však je, aby dítko mělo alespoň 130 cm, což mu zpravidla umožní vyhnout se nepříjemnostem v podobě příliš vzdálených chytů, stupů či umělých pomůcek. Velmi vhodné také je, pokud dítě chodí trénovat alespoň občas na umělou stěnu, kde se rychle naučí dobré koordinaci pohybů. Z našich zkušeností vyplývá, že je-li dítě odmala vedeno k pohybu v přírodě a horách, zvládne méně náročnou vysokohorskou turistiku, občas či pravidelně přes zimní období navštěvuje umělou stěnu a rodiče mají zkušenosti jak s lezením, tak s jištěním, užije si ferraty klidně i v 6 letech. V každém případě by však rodič neměl do dětského lezení promítat své představy či dokonce ambice. Lehce se může stát, že hysterické dítě bude viset na laně a na celé okolí křičet, že na ty „blbou skálu už nikdy nepůjde“. Výška dítěte hraje opravdu zásadní úlohu – jakmile dítě nedosáhne na stup či chyt, vytrácí se pocit hravosti a není-li rodič schopen stup či chyt ihned „nahradit“, dítko se přestává bavit a s ním i vy.

Předtím, než vyrazíme s dětmi na zajištěné cesty, je tedy nutné zvážit, zda na to dítko skutečně má – psychicky i fyzicky.


Vybavení pro děti

Bereme-li s sebou na ferratu dítě, je jednoznačně nutné vybavit ho celotělovým úvazkem určeného pro malé (dětské) postavy. Celotělový úvazek má tu výhodu, že je malá pravděpodobnost, že z něj dítě vyklouzne, nikde navíc nepřekáží uzly ploché smyčky, ferratový set se váže přímo do spojovacích ok úvazku. Celotělový dětský úvazek je horolezeckou metodikou určen pro děti do 40 kg, některé zdroje uvádí i výšku 140 cm.

I pro vyšší děti je celotělový úvazek vhodný, nicméně lze použít i kombinaci dětského sedacího úvazku a prsního úvazku spojených plochou smyčkou.
 
Horolezeckou přilbu musí mít dítko samozřejmě také, stejně jako ferratový set. Přilby se vyrábějí i v dětských velikostech, je dobré ji pořádně dítku vyzkoušet, ať mu sedí bezvadně. 

Bezprstové rukavice jsou velmi vhodné, pro děti speciální ferratové rukavičky na trhu nejsou běžné, naprosto výborně je však zastoupí cyklistické rukavice.

Dětský ferratový set vyrábí pouze firma Skylotec. Tento set je přizpůsobený nejen pro zachycení pádu osob malé hmotnosti, ale má i takové karabiny, které se lépe dětským pacičkám drží. Pokud však ferratový set pro děti z nejrůznějších důvodů pořizovat nechcete, vězte, že vzhledem k tomu, že děti v naprosté většině případů, ne-li vždy, dojišťujeme lanem (o tom více dále), můžou v krajních případech použít ferratový set (tj. dvě speciální karabiny s lanem a pádovou brzdou) určený i pro dospělé. Pro lepší manipulaci dětí se setem výrazně doporučujeme dětem pořídit/půjčit ferratový set s tzv. páracím tlumičem, tj. pádová brzda má podobu sešitého popruhu schovaného v „taštičce“. Dětem se pak nemotá lano vedoucí do kovového tlumiče (tyto ferratové sety s kovovými tlumiči se již neprodávají, ale můžete se s nimi setkat v půjčovnách).

Dojišťování dětí

Až na naprosté výjimky takových zajištěných cest, které mají klasifikaci A a jsou buď tvořeny převážně chodeckými úseky (např. na Hohe Wand), nebo jde o horizontální postup (např. v oblíbených soutěskách nad potokem), je vždy naprosto vhodné a nutné děti dojišťovat. Výhody a nevýhody snad ani není nutné poměřovat. Jedinou „nevýhodou“ je to, že nesete batůžek těžší o dojišťovací lano a případně pár karabin. Přínosů je však bezpočet – bezpečnost vašeho zlatíčka především, pocit bezpečí v těžších místech pro dítě, dobrý příklad dítku i okolním ferratistům, klidné spaní maminky/tatínka ad.

Je však nezbytně nutné se naučit, jak dobře a bezpečně dítě jistit.

První variantou je mít nachystáno cca 20m dlouhé lano, které si už na začátku lezení náležitě připravíme, tj. víme, kterým koncem se budeme cvakat do štandu, máme nachystáno jistítko (či HMS karabiny) a oko, do kterého si dítě cvakne karabinu. 

Druhou variantou je použít pro dojišťování na ferratách přímo určený dojišťovací set. Nám se osvědčil jako dokonalý pomocník dojišťovací set Edelrid Via Ferrata Belay Kit. Jeho použití je velmi snadné a rychlé a jiná tak komfortní pomůcka pro dojišťování na našem trhu není. Edelrid Via Ferrata Belay Kit obsahuje 15m či 25m (dle varianty) dlouhé lano a jistítko i se smyčkami na uchycení do karabiny, není tedy nutné nosit s sebou na ferratu cokoliv jiného. Vše je skryto v praktickém obalu, který máte na karabince u pasu. Více o tomto setu a jeho použití najdete v našem článku.

Dítě je nutné naučit na skalách naprosté disciplíně – co řekne rodič, to prostě platí a bez diskusí. To je často to nejtěžší na celém lezení s dětmi :) Děti jsou malé všetečky a obezřetnosti není nikdy dost. Na ferratách s dětmi je proto důležité se koncentrovat na každičkou aktivitu, kterou právě provádíte – od pomoci dětem s oblékáním do úvazků až po každý jednotlivý krok, který vaše dítko na ferratě i při následném sestupu udělá. O bezpečnost tu jde v první řadě.


Co mít ještě v batůžku

Děti se zpravidla vždy ozvou, když mají hlad (nebo chuť). Horší je to s pitným režimem. Zde je proto velký úkol dospěláků nezapomínat na doplňování tekutin i u dětí a občas jim vodu přes všechno nadšení z lezení vnutit. I když jsou ferraty určené pro děti zpravidla kratší, není dobré podcenit oblečení. Může se stát, že se na skále „zaseknete“ ve frontě a chvilku se nebudete pohybovat, může přijít nečekaný vítr či spadnout pár kapek. Dobrá bunda by proto neměla v batohu nikdy chybět.


Kam s dětmi vyrazit

Ferrat určených pro děti postupně přibývá a turistická centra si uvědomují toto mocné lákadlo pro outdoorové rodinky. V žádném konci Alp proto neuděláte chybu, budete-li se pídit po ferratách vhodných pro děti.

Samozřejmě nejideálnější je, když máte cestu, kterou chcete jít s dítětem, sami slezenou. Ne vždy totiž lze věřit informacím uvedeným u popisů jednotlivých ferrat, že je cesta „kinderfreundlich“ (tj. „přátelská dětem“). Obtížností sice může být lehká, ale potomek může mít problém, není-li dostatečně vysoký. Zpravidla platí to, že má-li dítě více než 130 cm, už zvládne (případně s dopomocí) i kritičtější místa na „kinderfreundlich“ ferratách.

Jakákoli oblast Alp tedy udělá radost i dětem, stačí jen pozorně studovat weby o ferratách, informovat se přímo v oblasti a/nebo nejdřív vše prolézt bez dětí a podruhé si užívat jejich radost z lezení.

6 komentářů:

  1. dobrý den, bylo by možné poslat nějaký konkrétní tip kam vyrazit se 4 letým synem? ať už nějaká lehká jištěná cesta s lanem nebo nějaká pěkná tůra? děkuji Jindřich (matejcek001@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  2. jsme z jižních čech tak jestli nějaký tip poblíž salzburku nebo tak... děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, čtyřleté dítko ocení určitě jakoukoli túru přiměřenou jeho věku, ať už to je na Šumavě nebo v Alpách. My s "jištěním" začínali v synových 4 letech Tatrách a Bernských Alpách a lano jsme vždy měli jen pro jistotu na dojištění sestupů (např. ze Svišťovky na Chatu při Zelenom plese nebo z Téryho chaty). Jinak jsme túry raději nijak zásadně nedramatizovali, pokud si o to syn neřekl sám :)
    Na zajištěné cesty - ferraty je čas až do min. 6 let věku. Od Vás z jižních Čech to máte kousek do Solné komory (a vůbec okolí Dachsteinu), kde lze spojit turistiku s koupáním v jezerech a termálních lázních - pro rodinné výlety naprosto úžasné. Pro děti od 6-7 let je pak v Ramsau am Dachstein přímo určená dětská ferrata "Kali", pro děti od 8 let pak hned vedlejší ferrata "Kala", a šikovné 7leté dítě už zvládne i hodnotný kousek "Katrin Klettersteig" v Bad Ischl.

    OdpovědětVymazat
  4. My byli s rodinou (3 děti ve věku 9, 7 a 4 roky) lézt loni v It, oblast Arco. Sasmotné Arco je krásné, taková mekka horolezců a místo obchodů se suvenýry je tam mraky shopů s lezeckým vybavením. Hned u kempu ZOO camp je hezká ferrata, zvládly obě starší děti. Nutno říct, že obě lezou, takže zkušenosti s jistěním/přecvakáváním atd mají. Pak kousek od Arca je ferrata Rio Salagoni - opět obě děti daly. Já s naším 4-letým horolezcem plnili funkci cateringu, ale všechno má svůj čas ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak sou ty lana na, kterých se sjíždí dolů, tak dá se na nich sject na odsedce, nebo na to musí být nějaké seciální karabiny?

    OdpovědětVymazat
  6. Poloviční lodní uzel + HMS karabina na kráká slanění zcela dostačuje. Na delší přidejte jištění prusikem.

    OdpovědětVymazat