sobota 13. září 2014

Loser - Klettersteig ( Panorama - Klettersteig „Sisi“ ) – obtížnost D

Stručná charakteristika: Velmi pěkná zajištěná cesta na kopec Loser (1 837 m.n.m) v oblíbené oblasti Solné komory nedaleko Salzburgu. Jedna z těch, které se „neochodí“ a s radostí ji vícekrát navštívíte. Výhledy na masiv Dachsteinu jsou opravdu famózní a déčková obtížnost z cesty dělá lahůdku pro zkušenější lezce.



Příjezd a parkování: Z rakouské A1 sjeďte na sjezdu č. 224 Regau směr Gmunden, Bad Ischl a jeďte po silnici 145 do lázeňského městečka Bad Ischl. Zde stále po 145 držte směr na Bad Goisern a Hallstatt a v Bad Goisernu odbočte směr Bad Aussee. Přejedete průsmyk Pötschenpass a zanedlouho uvidíte odbočku do vesničky Altaussee. Projeďte touto pěknou vesnicí a stoupejte po silničce značené jako Loser (Loser Panoramastrasse). Silnice je placená, u závory si vyzvednete lístek, který se platí až při cestě zpět u automatu před závorou (automat bere mince, bankovky i platební karty). Mýtné v roce 2014 činí 15 EUR za osobní auto. Zaparkujte na velkém parkovišti před 11. zatáčkou.


Přístup: Na celý výlet lze v pohodě vyčlenit půl dne. Od parkoviště k ferratě vám stačí půlhodinka, ferrata zabere cca 1 – 1,5 hodiny (podle počtu lezců před vámi a kondici), sestup pak cca 45 minut až k autu.
Z parkoviště se vydejte dále vzhůru po silničce a cca po 200 m odbočte doleva po šotolině směrem ke kopci Loser (1837 m.n.m.). Po cca 50 metrech uvidíte po levé straně dřevěné domečky a před sebou velké kamenné lavinové zábrany. Vlevo od nejbližší zábrany vede kamenitá cestička přímo vzhůru ke skále. Povzneste se nad protivné stoupání po suti a těšte se na samotné lezení :-)
Jak budete u skály, podívejte se i do jeskyně Loserhöhle. Od jeskyně už jen pár metrů a jste u lana. Na oblékání sedáků je zde omezený prostor, rozhodně ale začněte helmou – občas něco seshora upadne.



Výstup: Loser Panorama Klettersteig je opravdu pěkná ferrata, s rozmyslem postavená. Obtížnost D odpovídá cca dvěma nejtěžším místům, zbytek cesty je C/D, vždy po těžších místech si odpočinete na lehkých pasážích. Je tedy vhodná jak pro zkušené lezce, tak i pro ty, kteří si nějakou déčkovou cestu chtějí teprve vyzkoušet, ale už nějaké zkušenosti z ferrat mají. Cesta je stavěná poctivě a vyváženě, z lezce nedělá cvičenou opičku na laně, naopak dává prostor kroky si promyslet.
Klíčové pasáže se nacházejí v druhé čtvrtině cesty, kde představují silovější postup po kramlích, druhé déčko je až před koncem (mírný převis). Vše je perfektně odjištěno. Po třetí čtvrtině je možné opustit ferratu únikovou cestou vedoucí po trávě k vrcholu.
Ferrata končí nedaleko vrcholového kříže, shora (a vlastně z celé ferraty) je vidět krásně masiv Dachsteinu, Altausseer See a další vrcholky v okolí.
Výstup zabere cca 1-1,5 hodiny, podle počtu lidí na ferratě a kondice. 



Sestup: po nenáročné cestě z vrcholku Loseru asi 45 minut. Stezka vás přivede k Loserhütte, kde je možné se občerstvit. Odtud pak širší šotolinovou cestou k výchozímu bodu u lavinových zábran a k autu.


Ideální sezóna: červen – říjen (od 16. listopadu do 14. května je cesta zavřená kvůli ochraně přírody)

Vlastní hodnocení: Klasická ferrata bez okras a přízdob. Pěkné a poctivé lezení po skále, velmi příjemné zpestření pobytu v Solné komoře. K tomu parádní koupel v Altauseer See - den je pak naprosto dokonalý :-)

Zajímavost: Vrchol Loseru prý po svých vyšlapala i císařovna Elisabeth zvaná Sisi.


Zajímavé tipy v okolí
Odkazy:

4 komentáře:

  1. Z 5 denního výletu po feratkách v okolí ( B/C/D ), musím uznat, že Loser je opravdu poctivé Déčko. Doporučuji ji nenechávat až na konec. Výstup pod feratu táktéž zežere dost sil.Některé partie lezení vyžadují dostatečně svěžího lezce který nevytuhne :-) Opravu rád se tam opět vrátím. Mýto 07/2015 stále 15 Euro, ale platili jsme již dole u vjezdové brány. Hospoda na vrcholku nic moc ochota ani kvalita :-( A pokud se budete chtít okoupat v Altauseer See, auto nechtejte na placeném parkovisti u jezera ale dále již běžte pešky pres Promenadenweg (SeveroVýchod). Po 10 min chuze je již možno se koupat. Všude blíže je vše oploceno a soukromé

    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel v roce 2016 zvedli ceny a mýto je už 16 Euro. Ale stojí to za to, krásné výhledy, pěkné lezení.

    Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. Děkujeme za aktuální informace :)

    OdpovědětVymazat
  4. ..pěkná ferrata, kteá vyžaduje výdrž především rukou. šli jsme ji za velkého vedra a byla výživná :)
    mýto (7/2017) - 16 euro..
    dole koupačka povinná

    OdpovědětVymazat