úterý 5. srpna 2014

Leopold Klettersteig Riegersburg – obtížnost C

Stručná charakteristika: zábavná zajištěná cesta, která vede originálně těsně pod hradbami středověkého hradu nedaleko rakouského Grazu.




Příjezd a parkování: z rakouské dálnice A2 je potřeba sjet na sjezdu u městečka Ilz (asi 40 km z Grazu směrem na Vídeň) a pak jet po směrovkách Riegersburg (silnice číslo 66). V centru tohoto městečka jsou směrovky doleva na parkoviště, které je zdarma a přiměřeně veliké.


Přístup: u parkoviště je plánek obce, z kterého spolehlivě vyčtete přístup k hradu a ferratě. Je to jednoduché - od parkoviště chodníkem do kopce k hlavní cestě. Tu překročte a pokračujte mírně vlevo do kopce. Asi po 300 metrech je odbočka doprava k hradu. U paní v okýnku vedle obchůdku zaplatíte vstupné (2 EUR / osoba) a se vstupenkou budete moci projít turniketem do areálu hradu. Zaplatit holt musíte, nástup je až za turniketem :-)


Výstup: tato cesta má mnoho předností: 1) vede pod hradbami nádherného hradu; 2) lezete vlastně po sopce – kopec má totiž podobu vyvřelého monolitu; 3) cesta má několik tras - takže si na své přijde opravdu každý. Základní varianta má obtížnost C a je asi na 40 minut. Lze ji však prodloužit o krátkou Déčkovou variantu – ale tady je potřeba upozornit, že jde o opravdu poctivé Déčko s dlouhým silovým traverzem, který je potřeba jít na tření. Pro koho by to bylo stále málo, přibyla nedávno ještě jedna relativně dlouhá varianta s obtížností C.
 
(zdroj: http://www.riegersburg.com)

Sestup: sestup z ferraty se vlastně nekoná – končí se přelezením hradní zdi na zahrádce hospody :-) Po posilnění pivem či bezinkovou šťávou vám cesta dolů k autu zabere asi 15 minut.

Ideální sezóna: březen - říjen. V letních měsících je potřeba počítat s velkým vedrem – stěna má jihozápadní orientaci.


Vlastní hodnocení: krásná cesta na velmi originálním místě. Základní variantu si užijí i začátečníci nebo starší děti. Naopak prodloužením trasy o těžší variantu se zapotí i mnozí pokročilejší lezci. Můžete ji tedy využít jen na krátké zpříjemnění dlouhé cesty po rakouské dálnici nebo si vyhradit více času a kromě ferraty si užít i hradu a jeho atrakcí (chov dravých ptáků atd.) – pak půjde o zajímavý a originální výlet.

Zajímavé tipy v okolí
  • Naše jednoznačné doporučení je oslavit zdolání cesty bezinkovou šťávou, kterou prodávají v hradní hospodě :-)
Odkazy:

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    děkuji za velmi zajímavý tip a pěkný popis cesty. Mám na Vás jeden dotaz: víte jestli se dá někde v blízkosti zapůjčit ferratové vybavení (případně i cenové relace v jakých se pohybují?)
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      přímo u vstupu do hradu je malý obchůdek se vstupenkami a suvenýry. Mají tam i malou půjčovnu vybavení. Ceny si bohužel nepamatuji.

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď, určitě se tam letos v létě zastavíme :)

      Vymazat
    3. Ahoj,
      přímo u vstupu do hradu je malý obchůdek se vstupenkami a suvenýry. Mají tam i malou půjčovnu vybavení. Ceny si bohužel nepamatuji.

      Vymazat