pondělí 21. července 2014

Intersport Klettersteig – obtížnost C/D


Stručná charakteristika: krásná zajištěná cesta na vrchol Grosser Donnerkogel (2 054 m.n.m.) v samém srdci rakouské Solné komory nad jezerem Vorderer Gosausee.




Příjezd a parkování: Pokud přijíždíte od severu, přes Bad Ischl, neodbočujte za obcí Bad Goisern na Hallstatt, ale doprava směr Gosau. Uprostřed této obce nepokračujte po hlavní silnici doprava, ale jeďte rovně ke Gosauským jezerům. Pokračujte až k velkému bezplatnému parkovišti, které je kousek před lanovkou Gosaukammbahn a jezerem (dál už se jet beztak nedá).


Přístup: Doporučujeme si přístup k ferratě zpříjemnit cenově přijatelnou lanovkou Gosaukammbahn (zpáteční jízdenka 13,50 EUR v 2014). Od její horní stanice se jde po široké cestě k chatě Gablonzer Hütte. Tady cesta k ferratě zatáčí doleva do kopce, stezka je značená jako Dachstein Rundwanderweg (č. 601 a 611). Za železnou brankou v sedýlku se pak od turistické cesty odbočuje k nástupu doleva kousek z kopce dolů – je zde informační tabule. Od lanovky k nástupu je to asi 20 minut. Pokud lanovku nepoužijete, připočtěte si asi 1 hodinu, již budete potřebovat na zdolání stezky č. 620 začínající na hrázi jezera Vorderer Gosausee.

Výstup: výstup zajištěnou cestou se dá rozdělit na 4 části. V první čekají lezce úseky trošku silovější úseky ohodnoceny stupněm C/D, ale brzo je vystřídá dlouhá a lehká část mezi klečí. Před žebříkem, kterým začíná druhá část, je místo, kde se dá bezpečně odpočinout. V druhé části je zajištěná cesta velmi lehká, vede totiž po stezce úbočím vršku Kleiner Donnerkogel - budete tak mít dost času na focení a kochání. Třetí předposlední část na vršek Donnermandl (v mapě i jako Donnermannl) je již pěkně exponovaná a zábavná. Obtížnost je opět na stupni C/D, ale lezec má k dispozici dostatek železných stupňů a tak i méně zběhlému lezci by zdolání klíčových míst nemělo působit větších problémů. Pak následuje malý sestup a poslední část, která má již nižší náročnost a plynule přejde do chodeckého terénu, vás přivede k vrcholovému kříži. Na výstup počítejte s 2,5 až 3 hodinami.


Sestup: sestup z vrcholu k lanovce vede po značené turistické cestě číslo 628 a zabere přibližně 1,5 hodiny. Dá zabrat vašim kolenům, hodit se tedy budou zcela určitě trekové hůlky. Na několika místech je pro jistotu ocelové lano. Po docela dlouhé prudší části se cesta napojí na turistický chodník č. 611 a po něm již pohodlně dojdete k místu, kde odbočoval nástup na ferratu, a pak již po známé cestě k chatě Gablonzer Hütte a lanovce. Pokud nechcete využít lanovku, připočtěte si k sestupu ještě přibližně 45 minut.


Ideální sezóna: červen – září

Vlastní hodnocení: příjemná cesta s přiměřenou obtížností a kouzelnými výhledy na jezero Gosausee pod vámi a Dachstein před vámi. Pokud máte v úmyslu lézt další zajištěné cesty v údolí, je tato ferata ideálním obohacením vašeho programu – z vrcholu kopce Grosser Donnerkogel (2054 m.n.m.) jsou výhledy na Dachstein a jezera opravdu krásné.


Zajímavé tipy v okolí

  • Jako ideální doplnění sil po ferratě doporučujeme koupel v jezeře doplněnou točenou zmrzlinu – ta v obchůdku na hrázi je prý nejlepší v regionu :-)
  • Zbytek času lze využít k přelezení cvičných údolních zajištěných cest. Hned u jezera je to Laserer Alpin Klettersteig nebo kousek zpět u obce Gosau - Hintertal Schmied Klettersteig.
  • Ve vzdálenějším okolí pak doporučujeme například plnohodnotné kousky Echernwand Klettersteig a Drachenwand.
  • Ideální ubytování je v kempu v nedalekém městečku Hallstatt.

 Odkazy:

5 komentářů:

  1. Lanovka v roce 2016 stojí 14,30 EUR.

    Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den všem,
    tuto ferratu jsme absolvovali loni, přesto, že na www.bersteigen.com je tato ferrata hodnocena pouze dvěma hvězdičkami, byla fantastická! Místy bylo už lehce vytahaný lano, ale není to nic co by vadilo a kazilo krásu této ferraty! Jako lehce pokročilý začátečníci jsme jí zvládli poměrně v pohodě. Až na jeden menší převis někde na začátku, tam jsme museli zatnou zuby. Absolvovali jsme to s 13-letou ségrou, která si s tím taky hravě pohrála, musím tedy zmínit, že jsme spolu s ní měli za sebou již 3 lehčí ferraty (Vodní bránu v Semilech, Drachenwand a Wildfährte) a také občasné lezení na stěně. Musím říct, že horší byl snad jen sestup, dlouhý táhnoucí se cestičky dolů, na kolena super! :)
    Jinak je to opravdu výlet na celý den - chce to mít určitou kondičku, opravdu jsme se zapotili a místama je třeba mít i nějakou tu sílu! Na poslední těžkou pasáž nám již chyběly síly, tak jsme ji raději obešli po cestičce, a napojili se za touto pasáží.
    Doporučuji!!
    PS. Letos tam byl kamarád a na fotkách měl nějaký žebřík, říkal, že to bylo někde ke konci. Vypadá, že ji opravili. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná ferrata, doporučuji, sestup je však katastrofa, nekonečný

    OdpovědětVymazat