pátek 7. června 2013

Mürren - Gimmelwald Klettersteig - obtížnost C


Stručná charakteristika: Velmi, velmi vzdušná cesta v centru Bernských Alp vyžadující absolutní odolnost vůči závratím. Sama o sobě není technicky náročná, určitě však není vhodná pro začátečníky. Ostatní však budou z téměř kilometrové expozice nadšeni.

Příjezd a parkování: Do vesnic Gimmelwald a Mürren kousek za známým městečkem Lauterbrunnen nelze dojet autem. Jsou tedy možné dva způsoby:
a) Lanovkou vedoucí ze Stechelbergu na Schilthorn (Schilthornbahn) vyjet do stanice Mürren. V tom případě je možné parkovat na placeném parkovišti ve spodní stanici lanovky (jinde parkovat nelze, parkovné však není vůbec ruinující).

b) Pěšky ze Stechelbergu – na konci silnice (dál už je zákaz vjezdu) je vpravo od autobusové točny parkoviště, také placené.



Přístup:  a) Lanovkou vedoucí ze Stechelbergu na Schilthorn vyjet do stanice Mürren.
b) Pěšky z vesnice Stechelberg po značce vedoucí na Gimmelwald a Mürren, cca 720 metrů převýšení.

V Mürrenu pokračovat směrem do centra a před tenisovými kurty zahnout doprava a vlézt do nízkého vrátky zavřeného tunýlku. Vchod do ferraty je značen tabulkou. Sedáky nasadit ještě před vstupem do tunelu, dál už není moc prostoru.
 


Výstup: V podstatě se ani moc o výstup nejedná, spíše o sestup – tím je ferrata také unikátní. Téměř celou dobu se pohybujeme v 800 metrové expozici, kdy pod nohama máme jen kramli, skobu či žebřík, ve dvou případech jen ocelové lano, a pak 800 metrů nic. Masiv je oblíbený u basejumperů, ferrata vede těsně kolem odrazového můstku – je možné se na něj podívat. Na závěr trocha stoupání a čeká nás lahůdka – více než 100 metrů dlouhý nepálský (pěkně houpací) most. Cesta není vhodná pro začátečníky. Ačkoli není technicky, ani fyzicky náročná, je místy hodně adrenalinová.

Sestup: Cesta končí přímo u stanice Gimmelwald. Je tedy možné sjet dolů lanovkou nebo sejít pěšky po značené cestě do Stechelbergu.

Ideální sezóna: červen - srpen
Vlastní hodnocení: Krásná a vychytaná cesta, z můstku pro basejumpery se tají dech. Po celou dobu šplhání vidíme Eiger, Mönch a Jungfrau ze západu, což je také ojedinělý pohled.


Zajímavé tipy v okolí:
  • Určitě stojí zato udělat si výlet i na Schilthorn. Ideální je ráno si přivstat a využít tarif Frühaufsteher (zpáteční Stechelberg-Schilthorn 74 CHF, pro 2013), nechat se vyvézt až nahoru. Zde si můžete prohlédnout expozici o natáčení bondovky Ve službách Jejího Veličenstva a pokochat se krásnými výhledy. Za dobrého počasí je vidět i Mont Blanc a Matterhorn. V otočné restauraci na vás ani nebude foukat :-). Na Schilthornu je obecně vhodné být co nejdříve ráno, protože pak se neuvěřitelně zaplní turisty převážně japonské národnosti a není tu k hnutí. Poté tedy je možné sjet jen do Mürrenu a pokračovat adrenalinem na ferratě.
  • Vodopád v Lauterbrunnenu nelze minout.
  • Další krásné vodopády jsou ve vesničce Trümmelbach.
Odkazy:
Doporučujeme:
Ferratám ve Švýcarsku je věnován i náš nový vymazlený ebook "Nejlepší ferraty Švýcarska".

http://pruvodcenaferraty.cz/

2 komentáře:

  1. Děkuji moc za tohoto průvodce, který mi pomohl zrealizovat ferratovou vložku do našeho výletu. Nakonec jsem vybrala tuhle cestu, neustálý sestup byl sice trochu nepříjemný a poměr dobrodružných míst a pěšin v lese nebyl úplně příznivý, ale i tak to stálo za to! Basejumpery jsme potkali a byli i při odskoku, fakt síla! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za tip. Vzdušné miesta a super výhľad. Odporúčam dať ráno Rotstock Klettersteig a sem prísť poobede.

    OdpovědětVymazat