pátek 15. července 2016

Ferrata HZS – obtížnost C (B)

Stručná charakteristika: v letech 2013 a 2014 byla vybudována na Lučanské Malé Fatře v údolí Pivovarského potoka ferrata se dvěma obtížnostními variantami. Jde o krásně zasazenou zajištěnou cestu v místní krajině, která je ideální pro začátečníky. Potěší však i zkušené lezce.


Příjezd a parkování: z centra Martina odbočte do místní části Podstráne. Pokračujte až k autobusové točně (Stráne, konečná), která je naproti restauraci Koliba pod Hoľami. Je zde parkoviště (N 49°04'50.3" E 18°52'22.2"), v případě, že bude plné, pokračujte asi 150 metrů po silnici do kopce – v rozšířeném místě je dostatek dalších parkovacích míst.

 

Přístup: na rozcestí u autobusové točny je rozcestník i informační cedule. Vydejte se dobře značenou červenou turistickou cestou. Přístup k začátku k ferratě trvá asi 1,5 hodinu. Ale nudit se nebudete – cestu zpříjemní časté překračování potoka po dřevěných mostcích, naučné cedule a pozůstatky důlní činnosti. 

Kousek před vlastním začátkem ferraty je informační panel naučné stezky (v pořadí čtvrtý) s popisem i nákresem ferraty. Jde o vhodné místo také k obléknutí sedáků – vlastní začátek je již nedaleko.



Výstup: Ferrata probíhá údolím a kaňonem potoka. Po nenáročné úvodní části, v níž ferrata několikrát kříží potok pomocí mostků, se zajištěná cesta i potok rozdvojují (u informačního panelu č. 5) – doleva pokračuje lehčí část s nejtěžším místem obtížnosti B a doprava vede těžší část, která má i dva úseky hodnoceny obtížností C. Po celou dobu vytváří horský potok příjemnou kulisu k lezení, součástí přírodní scenérie jsou i vodopády, takže stále je na co se dívat. Během túry se vystoupá cca 780 výškových metrů. Na samotný výstup ferratou počítejte přibližně s 1 hodinou.

Výstup je samozřejmě jednosměrný a o víkendech za hezkého počasí čekejte velký počet návštěvníků. 



Sestup: od místa, kde se setkávají obě výstupové varianty, vede pěšina na nedalekou modrou turistickou značku. Po ní doprava a za chvíli jste u chat na Martinských holích. Zde je možné se občerstvit v bufetu u cesty. Zpět na parkoviště se sestupuje od chat po žluté turistické cestě, je třeba počítat s cca 1,5 hodinou.

V případě pěkného počasí není nutné hned sestupovat. Kdo si chce užít výhledů, ať od chat vystoupá na Križavu nebo Veľkú lúku.



Ideální sezóna: červen – září. Pozor v termínech 15. 04. - 31. 05. a 15. 9. - 31. 10. je ferrata každoročně uzavřena. S patřičným vybavením a zkušenostmi je možné cestu prostoupit i v zimě.

Pohyb po zajištěné cestě je dovolen v čase od hodiny po východě Slunce až do jedné hodiny před západem Slunce (uvedeno na informačních cedulích u ferraty).



Vlastní hodnocení: jde o příjemnou zajištěnou cestu v krásném horském prostředí. Obtížnost je pocitově trošku nižší než udávané C. Řekli bychom, že nejtěžší místa jsou ve srovnání s rakouskými klasikami spíše B/C. 

Jediným negativem této cesty je velký poměr lidí, kteří se na tuto zajištěnou cestu pouští bez řádného vybavení. Většina nemá nic a někteří se rádobyodborně cvakají do „odsedávačky“. Snad by se to dalo ještě přejít, kdyby to byli všichni zdatní lezci, ale na mnohých je vidět, že v obtížnějších místech značně znejistí – zvláště za mokra. Vybavení proto nepodceňovat.




Pozor: Stejně jako na správné vybavení je dobré myslet na vhodné pojištění pro případ zásahu horské služby (ta má na Slovensku telefonní číslo 18 300).


Zajímavé tipy v okolí:
Pokud máte chuť přidat k ferratě horskou túru, vystoupejte od chat na Martinských holích na Veľkú lúku (1476 m n. m.), pokračujte po červené značce na Vidlicu a z ní po žluté turistické značce po pěkném hřebínku. Za vrcholem Humience začne stezka prudce klesat (turistické hůlky výhodou) až 500 metrů za rozcestníkem Prislopská dolina odbočit doleva po zpevněné cestě, po kilometru doleva po modré a z ní hned po 200 metrech doprava a po lesních cestách a loukách sejít k parkovišti (jde sice o neznačený úsek, ale s mapou jde o velmi nenáročnou orientaci). 

  Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat