neděle 16. listopadu 2014

Vaude Schmugglersteig - Klettersteig – obtížnost C (D)

Stručná charakteristika: Pohodová ferrata v oblasti Montafon na rakousko-švýcarském pomezí. Výborný doplněk parádních celodenních túr v oblasti masivu Sulzfluh nebo údolní ferrat v těsné blízkosti obce Gargellen. Živě si lze v místním krásném terénu představit pašeráky (odtud název ferraty „Pašerácký výstup“), jak tu po staletí přenášeli do sousedního švýcarského Graubündenu neproclené zboží (nejčastěji prý víno a obilí).

Příjezd a parkování: Z Innsbrucku po S16 až do městečka Bludenz, po cestě je placený Arlbergský tunel, jenž je se svými 14 km nejdelším tunelem v Rakousku (mýtné 9 EUR v 2014). Přijíždíte-li ve směru od Švýcarska a Lichtenštejnska, jedete z městečka Bregenz po A14 směr Innsbruck opět do Bludenz. Zde sjeďte na sjezdu č. 61 na silnici L188 směr Montafon a Silvretta. Po L188 až do Sankt Gallenkirch, kde zahněte doprava do kopce směr Gargellen. Stoupejte až do horského střediska Gargellen, kde téměř na konci obce je parkoviště u lanovky. Lanovkou Gargellener Bahn vyjeďte do stanice Schaffberg Hüssli (v létě 2014 cena zpáteční jízdenky 13,80 EUR).
Pozor: Arlbergský tunel se bude v letní sezóně 2015 a 2017 opravovat, objízdná trasa povede přes Arlbergpass, nutné počítat se zdržením – více informací zde



Přístup: Od lanovky se vydejte doleva po široké cestě a od rozcestníku pokračujte směrem vzhůru k masivu Gargellner Köpfe, po jehož hřebeni vede i pašerácká zajištěná cesta. Na další křižovatce u domečku se vydejte doprava k horní stanici zimní lanovky Kristallbahn. Přímo od této lanovky vede vzhůru po hřebínku malá pěšinka, kterou se dostaneme až k začátku ferraty. Je dobré se nastrojit do vercajku už na hřebínku, kde je tabulka a první kousek lana. Dál je sice ještě kousek nejištěné pěšiny, ale oblékat se až pod masivem by se nemuselo vyplatit – skála je docela lámavá. Na přístup od lanovky ke skále stačí bohatě 30 minut. Viz obrázek z www.gargellen.at


Výstup: Na „pašeráckou“ ferratu bez problémů postačí půlden. Ideální je doplnit pak lezecké zážitky některou z krátkých údolních ferrat, které jsou kousek od centra Gargellen (viz tipy). Lezení je velmi příjemné, pohodové, žádné extrémy. Ferrata se po úvodní krátké části s jedním céčkovým místem dělí na dvě varianty – lehčí trasa vede po hřebínku a nejtěžší místa jsou dvě pasáže za C. Těžší a zároveň i zajímavější je odbočka doprava ke dvěma lanovým mostům (19 a 23 m dlouhým). Za mostky je pak jedno déčkové místo – není to však nic náročného, jde o výlez po kramlích lehce (ale opravdu lehce) převislou stěnou. Poté následují odpočinkové úseky B/C, až se obě varianty opět spojí. Následující pasáž je vyloženě kochací – lehké pasáže nás po hřebíncích dovedou až na vrchol Gargellner Köpfe (2559 m.n.m.). Zde je u vrcholového kříže dost místa na svačinku a pěkné výhledy do Švýcarska. Nicméně zajištěná cesta ještě nekončí – nutné je slézt pod masiv. Opět se jedná o příjemné lezení s nejtěžším místem B/C. 


Sestup: Ferratovou výstroj je možné vysvléct hned pod koncem ocelového lana, případně (vzhledem k malému prostoru na hřebínku) raději ještě níže. Od konce ferraty se schází po nepříjemné kamenito-blátivé stezce, kde je nutné opravdu dávat pozor. Místy je malý žebříček nebo kolík na usnadnění cesty, i tak je člověk rád, když je konečně na normální pěšině :-). Pěšinka nás dovede opět k domečku na rozcestí, kde jsme odbočovali doprava ke stanici Kristallbahn a k nástupu na ferratu. Odtud zpět na lanovku (lanovka jezdí do 16.30). Na sestup od konce ocelového lana počítejme cca s 40 minutami (záleží na množství a stavu bláta :-).

Ideální sezóna: červen - září

Vlastní hodnocení: Příjemná a pohodová cesta v zajímavém prostředí rakousko-švýcarského pomezí. Nádherné výhledy trošku kazí pohled na sjezdovky a jejich příslušenství, lezení je však příjemné a nepříliš náročné. Ani varianty s obtížností D se není třeba zásadně obávat – v daném místě není nutné nic vymýšlet, prostě jde jen o výstup po kramlích v kolmé (lehce převislé) stěně. Vzhledem k tomu, že ferrata je vybudována přímo u horského střediska, je možné na ní potkat i méně zdatné jedince – snad proto je cesta velmi dobře zajištěná (i tam, kde by to snad ani tak nebylo nutné…). Nespornou výhodou je, že ji lze zvládnout i ne v úplně super počasí, případně jako doplněk k jinému výletu.


Zajímavé tipy v okolí:
  • V centru Gargellen je informační centrum, z jehož venkovní strany je užitečný digitální kiosek s předpovědí počasí (uvnitř milá obsluha :-)).
  • Dvě lehké údolní ferraty v těsné blízkosti centra obce Gargellen:

  Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat