úterý 18. dubna 2017

Ve Víru ferrat - obtížnost B/C

Stručná charakteristika: Vysočina je k lezení naprosto ideální, ovšem že na jejích skalách vzniknou i ferraty, to by člověk až do roku 2015 nečekal. Ve Víru však spolek Ledová stěna Vír nelenil a dvě skalky v blízkosti přehrady osadil krátkými, ale velmi příjemnými ferratkami, vhodnými pro začátečníky i šikovnější děti. Také zdatní ferratisté se tu příjemně protáhnou.


Příjezd a parkování: Ferratami jsou osazené dvě skalky pod přehradou VD Vír I, které se nacházejí na severním konci obce Vír. Nejvhodnější parkování je v obci Vír na parkovišti u firemního areálu naproti skalce Velká věž. K parkovišti se dostanete, odbočíte-li ve Víru u mostu na silnici směr Korouhvice a budete pokračovat cca 300 m.


Přístup: Od parkoviště stačí jen přejít most přes Svratku a za ním odbočit po pěšině ke skalkám a malé zděné chatičce, v níž je také půjčovna materiálu. Přímo u chatky začíná první ferrata Ledová stěna (B/C). Druhá ferrata se nachází téměř pod hrází přehrady a je potřeba od parkoviště pokračovat po silnici pěšky dál ještě cca 250 m - ferrata Jezerní stěna (B/C) pak začíná na skalce vpravo těsně u silnice. Parkoviště ani vstup na ferraty nejsou zpoplatněné.


Výstup:
 
Ferrata Ledová stěna (B/C) – ferrata Ledová stěna se nachází přímo naproti parkovišti a v zimě slouží ledolezcům. To je patrné na první bližší pohled, neboť kromě technického vybavení zasazeného ve skále a potřebného k přípravě skály na zimní sezónu jsou skalka a dřevěné komponenty (např. mostek) poďobány od maček :). Nástup do stěny začíná hned u chatky nazývané Krabička, kde je i půjčovna ferratového vybavení. Po pár krocích kamenitým terénem začíná samotná ferrata. Leze se po kompaktní skále, terén je příjemný, v náročnějších místech doplněný kramlemi. Jistící lano je po celou dobu po levé ruce. Příjemným zpestřením je přelez ohybu skály k pět metrů dlouhému lanovému mostku zpevněnému dřevěnými prkýnky. Za mostem následuje výlez k vyhlídce ohraničené dřevěným zábradlím. Zde je potřeba dbát vlastní bezpečnosti, neboť jistící lano vede pod spodní částí zábradlí, což svádí k odepnutí karabin a prolezení zábradlí výše. Samozřejmě je však nutné zůstat zajištěný a zábradlí podlézt v jeho spodní části nebo se bezpečně přecvaknout a až poté prolézt prostřední částí zábradlí. Ferrata pak pokračuje dalším jištěným úsekem po skalnatém hřebínku, kde po pár metrech končí. Lezení zabere cca 10-15 minut.




Ferrata Jezerní stěna (B/C) – ferrata Jezerní stěna se nachází téměř pod přehradou vodního díla Vír I, cca 250 m od parkoviště po silnici směrem k přehradě. U ferraty je dostatek místa na převlečení se do výstroje. Samotné lezení začíná krátkým žebříkem a pokračuje v pravé části skály mírným stoupáním po skále a kramlích až k závěrečné vyhlídce. V cestě není žádné dramaticky těžké místo, vše je perfektně odjištěno a lezení tak nečiní potíže ani dětem a začátečníkům. Na konci ferraty je pěkný výhled na hráz a údolí pod přehradou. Lezení zabere cca 10-15 minut.

Sestup: Od ferraty Ledová stěna lze sestoupit prudkým nejištěným svahem zpět k nástupu, stezka vede vlevo od skály. Sestup není úplně příjemný, neboť vede hliněným svahem mezi nově osázenými stromky a je potřeba velké opatrnosti, zvláště za mokra.

Je však také možné absolvovat „Ferrata okruh Vír“, který od konce ferraty Ledová stěna vystoupá po stezce značené červenými cedulkami ještě o kousek výš na pěšinu traverzující lesem k přehradě, dále přejde po hrázi a sestoupí k ferratě Jezerní stěna. Obě zajištěné cesty lze tedy propojit bez nutnosti vracet se zpět na silnici.


Sestup z ferraty Jezerní stěna vede od konce jištění doprava směrem k domu, který je z vrcholu vidět. Kolem domku je potřeba sejít po schodech k jeho přední části a pokračovat po příjezdové cestě podél domu a doprava dolů k silnici. Případně je možné za sucha seběhnout od přední části domu podél plotu od zahrady pěšinkou na silnici a dojít pár metrů k parkovišti. 




Ideální sezóna: duben - říjen 

Ferraty jsou otevřené od ukončení ledové sezóny, zpravidla od začátku dubna, do jejího zahájení. Aktuální informace jsou k dispozici na www.ledovastenavir.cz.


Vlastní hodnocení: Obě ferratky jsou kratičké a lze je zvládnout každou během půlhodinky i se sestupem a kocháním, případně si je dát několikrát za sebou. Odjištěné jsou perfektně, a to spíše tak, aby si na své přišli hlavně začátečníci a děti (ideálně od cca 8 let) a navnadili se tak na další ferratové lezení. Obtížností jsou spíše B. Ferratové „profíky“ však lezení také potěší – cesty jsou pěkně vedené, zpestřením jsou drobné atrakce v podobě žebříku a lanového mostku. Samozřejmě není možné mít v našich podmínkách ferratu, která by konkurovala slavnějším alpským příbuzným, ferraty ve Víru jsou však příjemnou možností, jak si ve Víru zpestřit pobyt či se na nich jen tak zastavit při cestě kolem. 

Spolek Ledová stěna Vír na svých stránkách uvádí, že plánují další práce na ferratách, čemuž velmi fandíme. Určitě se však hodně přimlouváme i za to, aby se trochu zkulturnil sestup od ferraty Ledová stěna, kde je zapotřebí dávat poměrně velký pozor. Také jsme na vlastní oči viděli, jak se na této ferratě lezci, a to včetně malých dětí, odepínají od jistícího lana ještě před zábradlím vyhlídky, což nám tedy vůbec nedělalo dobře… Je určitě lepší se trochu víc ohnout a podlézt pod zábradlím nebo nebýt lenošný a přecvaknout si jištění tak, abychom mohli bezpečně prolézt za zábradlí. Jinak je to moc příjemně strávený půlden a už se těšíme, až spolek Ledová stěna Vír dokončí všechny své plánované akce :).



Zajímavé tipy v okolí: Snad i kvůli k tomu, že obě ferraty jsou krátké a i když si je dáte dvakrát za sebou, za dopoledne nemáte co dělat, nabízí Vír a jeho okolí další příjemné outdoorové (i indoorové) vyžití: 
Kolem ferrat a Víru obecně je dostatek kešek pro geocachingové nadšence. 

Procházku z ferrat si lze o kousek prodloužit na vyhlídku Klubačice (po červené turistické značce). 

Za návštěvu stojí určitě hráz přehrady, v okolí je několik zřícenin (Pyšolec, Zubštejn, Aueršperk, Kozlov) pár rozhleden (Karasín, Kopaniny u Olešnice) nebo pozoruhodný kostel sv. Michala ve Vítochově patřící mezi nejstarší kostely na Moravě (z pol. 13. století). 

V části Víru nazývané Hrdá Ves (až téměř na konci směrem na Bystřici nad Pernštejnem) se nachází tzv. Vírský mlýnek – vodou poháněné panoptikum dřevěných postaviček provádějících různé činnosti (od tradičních řemesel po pána v kadibudce či vodníka). Mlýnek se spouští od jara do podzimu každou půlhodinu od 10:00 a jde o kopii původního Navrátilova mlýnku vytvořeného v 40. - 70. letech 20. stol. 

Vyhládne-li vám po výkonu, v centru Víru doporučujeme nenápadnou Hospůdku na Pískovně – jídla jako od maminky a k tomu milé a skorodomácí prostředí.


  Odkazy:

1 komentář:

  1. Dobrý den, Eliško, mohla bych Vás poprosit o kontakt? Případně kontaktujte mě - iva@getfound.cz - moc bychom stáli o nějaký článek o ferratách :) Díky a krásný den, Iva baltaretu

    OdpovědětVymazat