neděle 28. června 2015

Ferrata Ernesto Che Guevara – obtížnost C

Stručná charakteristika: přibližně 20 km severně od největšího italského jezera Lago di Garda se nachází extrémně dlouhá ferrata (spíše lehčí obtížnosti) jež je vedená nádhernou a majestátnou stěnou na vrchol kopce Monte Casale (1 632 m.n.m.). Jedná se asi o nejhezčí zajištěnou cestu v této oblasti a poctivou celodenní túru.



Příjezd a parkování: z České republiky je ideální cesta přes rakousko-italský hraniční průsmyk Brenner. Pak po dálnici přes Bolzano až do města Trento, zde sjet a pokračovat ve směru na Arco a Lago di Garda až do městečka Pietramurata. Pokud vyrážíte z jihu od Gardského jezera, jeďte na sever přes známé lezecké město Arco samozřejmě taktéž do městečka Pietramurata.

Pokud přijíždíte ve směru od jezera, odbočíte doleva těsně před výjezdem z Pietramurata na Sarche. Ve směru od Trenta zahněte doprava, hned za cedulí oznamující vjezd do Pietramurata.


Po odbočení přijedete cca po 500 m na velké parkoviště.



Přístup: z parkoviště je to k začátku ferraty asi 20 minut. Je potřeba obejít funkční kamenolom, cestu vám usnadní šipky. Z parkoviště se vraťte asi 100 m po příjezdové cestě, kde vás šipka navede doleva ve směru chůze na odbočku. Nelekejte se – ze začátku vypadá přístupová cesta podezřele, ale opravdu vás nedovede do kamenolomu či někam na skládku, ale až k ferratě :-) 


Výstup: nenechte si ze začátku lezení pokazit dojem hlukem z kamenolomu pod vámi (hlavně ve všední dny). Brzo se dostanete vysoko nad něj, přestanete ho vnímat a budete tady jen vy, spolulezci a skála :-). Popisovat ferratu podrobně krok za krokem nemá smysl – je neuvěřitelně dlouhá. Důležité je, že není obtížná a lezecky vás na ní nic nepřekvapí (většina míst má obtížnost B a A, a pouze několik těžších míst má hodnocení B/C a jen jedno místo ke konci má hodnocení C). Budete mít tedy dost času a příležitosti si odpočinout, pokochat se a vychutnat si lezení tohoto „bigwallu“ :-) Počítejte s tím, že ferratou vylezete více než 1 300 výškových metrů. Což samozřejmě musí zabrat nějaký čas - výstup stěnou tak zabere minimálně 4 hodiny – připravte se na to a vezměte si dostatečné zásoby tekutin. 

Po ukončení lezení vás čeká příjemná procházka po louce k vrcholovému kříži. Užijte si výhledy – tentokrát jsou opravdu zasloužené a vydřené :-)



Sestup: od kříže či od konce ferraty přejděte louku k nedaleké chatě Don Zio. Jde o příjemnou (a cenově dostupnou) horskou chatu vhodnou k občerstvení (nelze však spoléhat na to, že bude vždy otevřená).

Teď máte dvě možnosti jak se vrátit k autu – lehčí, ale o něco delší cestu č. 427 na sever do obce Sarche a pak zpět do Pietramurata. Tato cesta vám zabere 3 – 4 hodiny.


My doporučuje sestup směrem k jihozápadu. Jděte od rozcestníku po cestě č. 408 na hřeben Duson (někde též Busón). Zde odbočte doleva směr Pietramurata na zajištěnou cestu Ferrata del Rampin č. 426. Jde o spíše hodně strmou lesní pěšinu (obtížnost A-B), kde má smysl se jistit hlavně za mokra a při únavě. Cesta vás přivede blízko k Pietramurata a cedulky (Rientro Che Guevara) zpět k výchozímu místu. Tato sestupová trasa se může vejít do 3 hodin.


Ideální sezóna: březen – říjen. Cesta je opravdu vhodná na méně horké dny. V letních měsících může pohyb na ní být pořádné „peklo“ :-)


Vlastní hodnocení: nádherná cesta v monstrózní stěně. Její velká náročnost není v lezeckých obtížích, ale ve velmi nadprůměrné délce a v tvrdých klimatických podmínkách v letních měsících. Jednoznačně se jedná o nevšední zážitek a hodnotný sportovní výkon. Tato cesta není nic pro ranní povaleče – je nutné počítat s tím, že celý výlet zabere alespoň 9 hodin!


Zajímavé tipy v okolí:
 
Odkazy:

4 komentáře:

  1. Tuto ferratu som absolvoval v lete, za priameho slnka. Isli sme partia cca 10 ludi. Vody sme mali kazdy asi 2l/os. V teplote okolo 30° a na priamom slnku niektori (mladi chlapci) vodu vypili uz v 1/3 cesty. Ferrata je naozaj krasna na pohlady a prijemne lezenie v stene. Ku koncu sme uz boli vsetci naozaj zmoreni. (hrozilo, ze sa bude volat zachranky, niektori uz nevladali doliezt na vrchol a javili znamky upalu a dehydratacie... Jeden zo skupiny vyliezol na vrchol (rekonstruovala sa tam chata) a kupili sme od robotnikov vodu... Zniesol ju tym smoliarom a vystup dokoncili. Zostup sme mali niekde na druhu stranu kopca a do Pietramuraty sme prisli az za tmy. Pre slabe kusy muselo ist auto, lebo odmietli pokracovat peso. Cize ano, je to naozaj narocna ferrata hlavne v lete za slnecneho pocasia. Je to kamenna pec, kde sa pocas vystupu doslova uvarite :) Ale NADHERA!!! Odporucam. PS. v okoli Lago di Garda odporucam ferraty Rino Piseta a Monte Albano. MN

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto ferratu som absolvoval v lete, za priameho slnka. Isli sme partia cca 10 ludi. Vody sme mali kazdy asi 2l/os. V teplote okolo 30° a na priamom slnku niektori (mladi chlapci) vodu vypili uz v 1/3 cesty. Ferrata je naozaj krasna na pohlady a prijemne lezenie v stene. Ku koncu sme uz boli vsetci naozaj zmoreni. (hrozilo, ze sa bude volat zachranky, niektori uz nevladali doliezt na vrchol a javili znamky upalu a dehydratacie... Jeden zo skupiny vyliezol na vrchol (rekonstruovala sa tam chata) a kupili sme od robotnikov vodu... Zniesol ju tym smoliarom a vystup dokoncili. Zostup sme mali niekde na druhu stranu kopca a do Pietramuraty sme prisli az za tmy. Pre slabe kusy muselo ist auto, lebo odmietli pokracovat peso. Cize ano, je to naozaj narocna ferrata hlavne v lete za slnecneho pocasia. Je to kamenna pec, kde sa pocas vystupu doslova uvarite :) Ale NADHERA!!! Odporucam. PS. v okoli Lago di Garda odporucam ferraty Rino Piseta a Monte Albano. MN

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná ferrata až po vrcholovou knihu, pote je to ohromný pochoďák na kterém jsem malem vypustila duši. Během cesty nám došla voda (3l/od). Nezvládli jsme dojít k vrcholovemv kříži. Sestup byl horho než jsme předpokládali. Strmá cestička lesem, sice ve stínu, ale zcela vyčerpávající. Celá cesta trvala asi 11 hodin. Shrnutí: Samotná ferrata krasnk, dokončení výstupu a následný sestup hodně náročný. Ferratu ale rozhodně zopakujeme, nemáme fotku od vrcholového kříže 😉

    OdpovědětVymazat